Sastojci:
Za koru:
150 g čokolade
150 g margarina
150 g šećera
100 g mljevenog keksa
30 g kakaoa
150 g mljevenih oraha
6 jaja
1 kesica vanilin šećera
Za fil:
150 g šećera
150 ml mlijeka
150 g čokolade
150 g putera
1 kašika ruma
Priprema:
Umutite bjelanca dok ne dobijete čvrst šne, potom dodajte šećer i žumanca. Izmiksajte, pa ubacite mljeveni keks, mljevene orahe i kakao, pa ponovo dobro umiksajte. Dodajte otopljen margarin i čokoladu istopljenu na pari, umutite, pa smesu izlijte u kalup za pečenje poluvaljkastog oblika. Pecite na 180°C oko 10 minuta. U šerpu dodajte izlomljenu čokoladu, šečer, iseckan puter i mlijeko, pa kuvajte na srednjoj temperaturi dok smjesa ne proključa. Smanjite temperaturu i miješajte još 5 minuta dok ne dobijete gušću teksturu i na kraju dodajte rum. Ohlađenu koru presjecite uzdužno na 3 dijela. Preko prve kore nanesite ohlađen fil, pa je prekrijte drugom korom. Ponovite postupak, pa drugi sloj fila prekrijte korom. Preko nje rasporedite ostatak fila iskoristite kao glazuru.
BONUS VIDEO:
RECEPT ZA POPULARNU TORTU SRNEĆA LEĐA Čokoladno savršenstvo za čistu desetku Aloonline.ba.