Želite isprobati malo drugačiji i zdraviji kolač, ali jednako ukusan kao i njegove “nezdrave” verzije?
azra.ba/wp-content/uploads/2022/01/Dizajn-bez-naslova-2022-01-19T120330.609.jpg” alt=”” width=”2000″ height=”1600″ />
Isprobajte ovaj sočni čokoladni brownie s batatom. U ovom kolaču nema rafiniranih šećera, nema jaja, a nema ni pšeničnog brašna, što ga čini zdravim, veganskim i bezglutenskih kolačem.
Jednostavan je za pripremu, brzo je gotov, fin je i jako sočan – nije li to sve što vam treba?
Sastojci za čokoladni kolač bez glutena i jaja:
- 250 g batata
- 6 hurmi
- 1 kašika kokosova ulja
- 4 kašike javorova sirupa ili meda
- 100 g sitno mljevenih badema
- 4 kašike gorkoga kakaa
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- malo cimeta
- malo muškatnog oraščića
Priprema čokoladnog kolača:
- Batat ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta).
- U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i hurme dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.
- U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.
- Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C i pecite oko 40 – 50 minuta. Probajte ga čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.
- Ohladite ga pa poslužite prelivenog otopljenom čokoladom.
Izvor: zadovoljna.hr
(S.P.)
recept za brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti Azra Magazin.
Koliko je koristan ovaj članak?
Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!
Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:
Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!
Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite
Pratite nas na društvenim mrežama
Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?
Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!
Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj