-3.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

Raste broj oglasa za posao u inostranstvu: Traže se barmeni, konobari i kuhari, a sve je veća potražnja za vozačima te radnicima u građevinarstvu

Broj oglasa za posao u inostranstvu povećao se dolaskom ljetne sezone. Povećan je broj oglasa u oblasti turizma, pogotovo u sektoru hotelijerstva, a sve veća je potražnja i za vozačima, ali i radnicima u građevinarstvu. Za razliku od ranijih godina, jedno od vodećih inostranih tržišta za bh. radnu snagu danas je Slovenija, s tim da je u opadanju broj otvorenih radnih mjesta u IT industriji.

Hotelijerstvo

Sadržaj članka

Kako nam je kazao PR i marketing stručnjak Dominik Raškaj, pandemija, ali i geopolitičke promjene u svijetu uslovile su trenutno stanje na berzama rada.

Usljed povećane potražnje radne snage sve učestalije su i prevare na društvenim mrežama, upozorio je Raškaj

—- Povećan je broj oglasa u oblasti turizma, ali većinom su to poslovi u hotelijerstvu. Apartmani koji su ranije zapošljavali sad su prešli na dosta jeftiniju radnu snagu iz Ukrajine, koja praktično radi za smještaj i hranu, jer uglavnom se radi o nekvalifikovanoj radnoj snazi. Hotelijeri, međutim, nisu htjeli riskirati i željeli su zadržati kvalitetu u svojoj usluzi, te potražuju kvalitetnu i iskusnu radnu snagu iz BiH. Trenutno su i dalje najtraženiji barmeni, konobari i kuhari, dok su radna mjesta za sobarice i čistačice prilično popunjena u ovom trenutku, kazao nam je Raškaj.

Trenutno je najveći problem u sektoru transporta, gdje prevozničke firme sve učestalije gase svoje djelatnosti zbog mnogobrojnih problema koje imaju na carinama, te zbog nedostatka radne snage ulaze u ogromne probleme.

  FED cilja kamatu od pet odsto, pitanje je samo koliko brzo - Business Magazine

– Nije tu više problem ni novac, nego sve silne procedure čekanja na graničnim prelazima dovode da se ljudi počinju prekvalifikovati ili sele u Sloveniju, gdje su uvjeti znatno bolji i procedure lakše. U Sloveniju ujedno odlazi najveći broj naših radnika, te je ona sada premašila i Njemačku i postaje broj jedan destinacija za našu radnu snagu, dodao je Raškaj.

Ono što je energetska kriza u svijetu donijela BiH jeste povećan broj upita evropskih firmi da svoja poslovanja presele u BiH zbog jeftinije električne energije i činjenice da BiH ne prijeti velika energetska kriza u ovom trenutku.

– U tom slučaju je moguće da ćemo imati problem radne snage i moramo uzeti u obzir da se ne možemo osloniti na radnike iz Pakistana i Indije, kao što se to desilo u Italiji, gdje Indijci pokrivaju 60 posto vozačkih mjesta. U Hrvatskoj se, međutim, pokazalo da to nije pametno, jer ti vozači brže uništavaju vozne jedinice jer nisu prilagođeni za naše tržište i to bi mogao biti problem, smatra Raškaj.

Uslovi

Ono što bi svjetska kriza mogla donijeti je i povratak dijela naše radne snage u BiH, jer su male vjerovatnoće da će evropske zemlje subvencionirati stranu radnu snagu. U tom slučaju, moguć je povećan povratak naše radne snage, koju sada treba zadržati u BiH.

– Mi očekujemo da će se dio naših radnika vratiti zbog otpuštanja, tako da treba naći način kako da privučemo tu radnu snagu i da je zadržimo, da ponudimo bolje uvjete da se zaposli u BiH, zaključuje Raškaj.

  Instagram uvodi opciju koja će se mnogima svidjeti

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa