Raste broj oglasa za posao u inostranstvu: Traže se barmeni, konobari i kuhari, a sve je veća potražnja za vozačima te radnicima u građevinarstvu

Broj oglasa za posao u inostranstvu povećao se dolaskom ljetne sezone. Povećan je broj oglasa u oblasti turizma, pogotovo u sektoru hotelijerstva, a sve veća je potražnja i za vozačima, ali i radnicima u građevinarstvu. Za razliku od ranijih godina, jedno od vodećih inostranih tržišta za bh. radnu snagu danas je Slovenija, s tim da je u opadanju broj otvorenih radnih mjesta u IT industriji.

Hotelijerstvo

Kako nam je kazao PR i marketing stručnjak Dominik Raškaj, pandemija, ali i geopolitičke promjene u svijetu uslovile su trenutno stanje na berzama rada.

Usljed povećane potražnje radne snage sve učestalije su i prevare na društvenim mrežama, upozorio je Raškaj

—- Povećan je broj oglasa u oblasti turizma, ali većinom su to poslovi u hotelijerstvu. Apartmani koji su ranije zapošljavali sad su prešli na dosta jeftiniju radnu snagu iz Ukrajine, koja praktično radi za smještaj i hranu, jer uglavnom se radi o nekvalifikovanoj radnoj snazi. Hotelijeri, međutim, nisu htjeli riskirati i željeli su zadržati kvalitetu u svojoj usluzi, te potražuju kvalitetnu i iskusnu radnu snagu iz BiH. Trenutno su i dalje najtraženiji barmeni, konobari i kuhari, dok su radna mjesta za sobarice i čistačice prilično popunjena u ovom trenutku, kazao nam je Raškaj.

Trenutno je najveći problem u sektoru transporta, gdje prevozničke firme sve učestalije gase svoje djelatnosti zbog mnogobrojnih problema koje imaju na carinama, te zbog nedostatka radne snage ulaze u ogromne probleme.

– Nije tu više problem ni novac, nego sve silne procedure čekanja na graničnim prelazima dovode da se ljudi počinju prekvalifikovati ili sele u Sloveniju, gdje su uvjeti znatno bolji i procedure lakše. U Sloveniju ujedno odlazi najveći broj naših radnika, te je ona sada premašila i Njemačku i postaje broj jedan destinacija za našu radnu snagu, dodao je Raškaj.

Ono što je energetska kriza u svijetu donijela BiH jeste povećan broj upita evropskih firmi da svoja poslovanja presele u BiH zbog jeftinije električne energije i činjenice da BiH ne prijeti velika energetska kriza u ovom trenutku.

– U tom slučaju je moguće da ćemo imati problem radne snage i moramo uzeti u obzir da se ne možemo osloniti na radnike iz Pakistana i Indije, kao što se to desilo u Italiji, gdje Indijci pokrivaju 60 posto vozačkih mjesta. U Hrvatskoj se, međutim, pokazalo da to nije pametno, jer ti vozači brže uništavaju vozne jedinice jer nisu prilagođeni za naše tržište i to bi mogao biti problem, smatra Raškaj.

Uslovi

Ono što bi svjetska kriza mogla donijeti je i povratak dijela naše radne snage u BiH, jer su male vjerovatnoće da će evropske zemlje subvencionirati stranu radnu snagu. U tom slučaju, moguć je povećan povratak naše radne snage, koju sada treba zadržati u BiH.

– Mi očekujemo da će se dio naših radnika vratiti zbog otpuštanja, tako da treba naći način kako da privučemo tu radnu snagu i da je zadržimo, da ponudimo bolje uvjete da se zaposli u BiH, zaključuje Raškaj.

www.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju