Raj za odmor: Plaže nedaleko od Sarajeva koje hvale i svjetski mediji

U centru Bosne i Hercegovine, na samo sat vremena vožnje od glavnog grada, nalazi se jezero dugog oko 30 kilometara, okruženo prirodom koja privlači pažnju regionalnih i svjetskih medija.

“Susjedna zemlja je nepravedno podcijenjena kada je u pitanju turizam”, istakao je hrvatski portal Index u prošlogodišnjem osvrtu na ljepote Jablaničkog jezera. Njihov naslov posvećen Jablanici i okolini glasi: “Predivno jezero u susjednoj BiH idealno je mjesto za odmor”.

Stvarno, neprocijenjena ljepota je idealna za odmor, posebno jer ne morate unaprijed odlučiti kako želite provesti vrijeme – u aktivnostima ili opuštanju na jednoj od mnogih plaža oko ovog veštačkog jezera na rijeci Neretvi. Ako preferirate ovo drugo, motivisaće vas informacija da su plaže Jablaničkog jezera uvrštene na listu stotinu najljepših plaža na svijetu prema britanskom portalu Beachatlas.

“Ovo je rijeka Neretva stala na trenutak”, ponosno kažu mještani, ističući da je voda potpuno čista i topla, posebno u sredini jezera.

Ni sami nisu sigurni koja od nekoliko privatnih ili gradska plaža je na listi sa najzanimljivijim plažama Evrope, Havajima i Tajlandu. U razgovoru za  N1 iznio su razne pretpostavke, ali je sigurno da svaka plaža pruža poseban doživljaj.

Do gradske plaže možete doći automobilom i parkirati blizu, ili prošetati kroz sokake koji su također šarmantni. Naći ćete šljunkovitu plažu sa hladom, idealnu za opuštanje tokom radnih dana. Vikendom je gužva veća, a pored kafića i restorana, možete iznajmiti različite vrste plovila.

Ponuda je živahna i na privatnim plažama oko ovog zelenog bisera. Jedna od njih je proglašena 57. najljepšom plažom na svijetu, gdje je ljepota krajolika važan, ali ne i odlučujući faktor. Kulturni aspekti i značaj plaže za lokalnu zajednicu su također uzeti u obzir. Značaj ovih plaža za zajednicu je vidljiv u izgradnji koju lokalci sami obavljaju, što je doprinijelo napretku plaža i privlačenju putnika iz cijele Evrope i svijeta.

Objava Raj za odmor: Ovo su plaže nedaleko od Sarajeva o kojima pišu i svjetski mediji prvi put se pojavila na PressMedia.

Izvor: ( pressmediabih.com / Javno.ba )

drugi upravo čitaju