21.6 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

PSI ILI MAČKE: KO JE INTELIGENTNIJI?

PAS-i-macka-pravilnik-1024×499.jpg” class=”attachment-large size-large wp-post-image” alt=”” />

Svaki ljubitelj pasa stat će na njihovu strana, dok ljubitelji mačaka sugerišu da su pametnije mačke. Zbog toga su se u priču uključili naučnici, piše „World Cat FInder“.

Nakon što su završili studiju, istraživači su naveli da PSI imaju oko 550 miliona neurona u mozgu, dok mačke imaju oko 250 miliona. To bi značilo da su PSI pametniji od mačaka, ali odgovor nije tako jednostavan. Kada govorimo o različitim životinjama, možemo očekivati različite stepene inteligencije, ali to bi moglo biti prilično teško odrediti. Budući da su životinje različite i stvorene za različite svrhe, vrlo je teško uporediti njihovu inteligenciju.

Pravi pristup

Naprimjer, PSI se mogu dresirati da rade puno stvari, ali uglavnom su zavisni od ljudi, dok su se, s druge strane, mačke sposobnije da se brinu same za sebe. Znači li to da su naše mačke pametnije od pasa?

Ljudi povezuju inteligenciju s tim koliko je lako nekoga dresirati.

I mačke i PSI pametni su na svoj način, u zavisnosti od toga šta treba da urade. Ako želite da uporedite šta je bolje, auto ili motocikl, shvatit ćete da imaju neke sličnosti, ali ih je nemoguće uporediti jer su stvoreni za različite svrhe.

PSI su poznati po tome što ih je lako dresirati, što onda ukazuje na to da su pametniji. Međutim, moguće je dresirati i mačke – samo treba imati pravi pristup. Ali to također nije ispravan način za mjerenje inteligencije kućnog ljubimca.

Sposobnost ljubimca da nešto uradi

Glavni problem s mjerenjem inteligencije mačaka i pasa je taj što ne postoje univerzalni instrumenti. Ne postoji nešto što će vam pokazati ko je pametniji. U većini slučajeva stvari koje će funkcionisati za mjerenje inteligencije pasa neće funkcionisati za mačke i obrnuto. Trebalo bi da se usredsredimo na jedinstvenu sposobnost ljubimca da nešto uradi i izvede.

PSI-ili-macke-ko-je-inteligentniji/925910/”>hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa