8 C
Sarajevo
Pet, 03, 23

Prvi sajam gastronomije i turizma u Blagaju okupio više od 20 izlagača

Na Prvom sajmu gastronomije i turizma “Okusi Hercegovinu”, koji se ovog vikenda održavao u Blagaju predstavljeno je 23 izlagača iz BiH koji su dobili priliku razmjeniti iskustva i uspostaviti buduću suradnju.

Uz izložbeni dio, sajam je bio prilika i za održavanje panel-diskusija o temama sigurnost hrane, kreiranju destinacijskog marketinga i ponudi turizma, a učešće je imala i Turistička zajednica Sarajevskoga kantona.

– U panel diskusiji, koja je održana prvog dana sajma, na kojoj su sudjelovali i predstavnici turističkih zajednica, uz ostalo i TZ Sarajevskoga kantona, razmijenjena su mišljenja o marketingu i prodaji u turizmu i gastronomiji. Također se razgovaralo o zajedničkim projektima koji bi uključili i ova dva grada, Mostar i Sarajevo, te na šta se fokusirati kako bi se privukli domaći, ali i inozemni turisti – istaknula je u razgovoru za Fenu Adisa Kušundžija uime Turističke zajednice Sarajevskoga kantona.

Po njezinim riječima izuzetno je bitna suradnja turističkih zajednica u F BiH, odnosno BiH jer u suštini jedna turistička zajednica bez ostalih ne može na europskoj, odnosno svjetskoj razini puno pridonijeti.

– Neophodno je raditi na sinergiji, uvezivanju destinacija kako bi turisti, koji su došli posjetiti Sarajevo, poželili posjetiti i Mostar jer mi smo mala zemlja ali sa zanimljivim turističkim ponudama, vjerskim, kulturnim i dr. s obzirom da su kroz povijest isprepletene različite kulture i narodi – objasnila je Kušundžija.

Kako kaže, na tome TZ Sarajevskoga kantona i radi zadnjih godina jer vjeruju da zajedno s drugim zajednicama mogu predstaviti bolju turističku ponudu BiH.

– Moramo ulagati u marketing jer mi nemamo puno koristi od toga da znamo koji je potencijal naše zemlje ako i drugi ne znaju o njemu ništa. Zato smo mi u skladu sa svojim mogućnostima prisutni i na događajima, poput ovog koji je tek u startu ali i na onim etabliranim svjetskim sajmovima – navela je Kušundžija.

Nada se da će  ovaj sajam bit prepoznatljiv i interesna sfera ne samo ponuđača iz BiH nego i iz regije i  Europe.

Tajma Tanović-Smajović, direktorica kompanije Mama media, koja je organizator Sajma, kazala je da je glavni cilj stvoriti nova partnerstva i pružiti priliku domaćim proizvođačima, prije svega onim malim, da pokažu šta se sve to proizvodi u Hercegovini, ali i šire.

Događaj je, uz predstavljanje, malim proizvođačima poslužio i za uvezivanje s distributerima i prodajnim lancima, kao i pronalazak distributera van BiH, odnosno u regiji – istaknula je Tanović-Smajović.

Po njezinim riječima, na sajmu, koji se održava u hotelu Ada, predstavljeo je ukupno 23 izlagača,  a nekima od njih je to prvo predstavljanje u javnosti. Sajam je, kaže, obišlo oko 300 posjetilaca što je odlično s obzirom i na destinaciju sajma.

– Ovakvi i slični događaji u Hercegovini imaju potencijal da nastave tradiciju održavanja i postanu prepoznatljivi u regiji i šire – ocijenila je Tanović-Smajović.

Maja Čečur, profesor stručnih predmeta iz ugostiteljstva i turizma iz Trebinja kaže kako im je ovo prvo predstavljanje izvan tog grada.

– Pošto mi dvije godine radimo istraživanje lokalnih autohtonih namirnica i od njih pripremamo moderne postlastice, odlučili smo se doći na sajam gastronomije i turizma s našim recepturama, namirnicama i proizvodima kako bi ih promovirali, a ovo nam je prvi put da idemo izvan Trebinja – kazala je Čečur.

Ističe da su dosada uglavnom predstavljali svoje proizvode pred domaćim stanovništvom.

– Za sada je sve ovo u okviru škole, nije isključeno ni da pokušamo brendirati – dodala je Maja Čečur.

Javno.ba / FENA

 

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa