8.8 C
Sarajevo
Sri, 10, 22

PRVI PUT OD KAKO SE VODI EVIDENCIJA: U DVIJE EVROPSKE ZEMLJE ROĐENO VIŠE DJECE IZVAN BRAKA NEGO U BRAKU

Prvi put otkad se vodi evidencija, u 2021. u Engleskoj i Walesu rođeno je više beba izvan braka. Nove statistike otkrivaju da je broj rođenih od majki koje nisu bile u braku ili nisu u civilnom partnerstvu premašio broj rođenih od majki u takvim vezama.

Treba uzeti u obzir da su se brojke poklopile s karantenom zbog pandemije, kada vjenčanja i sklapanje civilnih partnerstava nije bilo dopušteno. U Engleskoj i Walesu 2021. bilo je registrirano 624.828 živorođene djece, objavio je Ured za nacionalnu statistiku (ONS).

Od toga ih je 320.713 kod žena koje nisu bile u braku ili civilnom partnerstvu, što je oko 51.3 posto od ukupnog broja, u usporedbi s 304.115 kod roditelja koji su bili u braku ili civilnom partnerstvu.

PRVI PUT OD KAKO SE VODI EVIDENCIJA: U DVIJE EVROPSKE ZEMLJE ROĐENO VIŠE DJECE IZVAN BRAKA NEGO U BRAKU

To je prvi put od početka brojanja takve statistike 1845. godine. Dr. James Tucker, voditelj zdravstvene analize pri ONS-u, rekao je da brojke slijede “dugoročni trend pada stope brakova i sve većeg broja parova koji žive u izvanbračnoj zajednici koji je zabilježen u posljednjim desetljećima”.

“Međutim, treba biti oprezan pri tumačenju današnjih brojeva, budući da još ne znamo puni učinak pandemije na statistiku brakova i civilnih partnerstava”, dodao je.

Brojke također pokazuju da je stopa plodnosti porasla prvi put od 2012. – na 1,61 dijete po ženi u 2021. s 1,58 u 2020. Stopa iz 2021. i dalje je ispod one iz 2019. 624.828 živorođenih registrirano u 2021. predstavlja porast od 1,8% u odnosu na 2020.

To je prvi godišnji porast živorođene djece od 2015., iako je i dalje ispod broja rođenih u 2019. godini. A posljednja godina “ostaje u skladu” s dugoročnim trendom pada živorođene djece od prije pandemije koronavirusa, izvijestio je ONS.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa