PROPUSTIO HISTORIJSKO ZLATO DA PROTIVNIKU NE UNIŠTI KARIJERU

Uspio je proći pretkolo i svi su bili iznenađeni što će učestvovati u finalnom meču.

To je ujedno bilo i prvi put da će Egipat na Olimpijskim igrama uzeti medalju, zlatnu ili srebrnu. Štampa, radio i televizija, zapravo svi su uzvikivali ime heroja i meč je prenošen uživo. Njegov protivnik u finalu bio je svjetski prvak Japanac Yašuhiro Yamašita.

Ali na samom početku borbe primjećeno je nešto veoma čudno. Rešvan u toj grčevitoj borbi s protivnikom nikako ga nije udarao po njegovoj lijevoj nozi, što je za džudo bilo neobično.

Rešvan je izgubio za nekoliko poena. A u toku borbe sav svijet je mogao čuti krik Rešvanovog trenera koji mu govori: `Udri ga po njegovoj lijevoj nozi.`

Ali Rešvan je to odbio, čak nije ni pokušao tim putem uzeti bar jedan poen. Tako je Japanac osvojio zlato. Navijači su bili tužni zbog gubljenja zlatne medalje i nisu razumjeli zašto se Rešvan nije borio agresivnije, bio je sav mlitav i nije izvršio uputstva svog trenera.

Ali, odmah nakon toga organizovana je konferencija za medije na kojoj je jedan novinar pitao Muhammeda Rešvana: Zašto nisi izvršio uputstva svoga trenera?

PROPUSTIO HISTORIJSKO ZLATO DA PROTIVNIKU NE UNIŠTI KARIJERU

Rešvan je odgovorio:

  • Dobio sam potvrđenu informaciju da je japanski šampion povrijeđen, imao je posjekotinu unutarnjeg ligamenta lijevog koljena, i svaki jači udarac mogao bi ga potpuno uništiti. Ali on je tu vijest skrivao i odlučio je boriti se i žrtvovati se jer predstavlja svoju zemlju.

Novinar je nastavio s pitanjima:

  • Ali to je za tebe bila velika šansa, preče je bilo da ti pobijediš… Zašto nisi iskoristio tu priliku i svojoj zemlji donio zlato?`

Tada je Muhammed Rešvan rekao:

  • Moja vjera me spriječava da udaram povrijeđenog čovjeka i da mu zbog medalje upropastim budućnost.
propustio historijsko zlato da protivniku ne uništi karijeru
PROPUSTIO HISTORIJSKO ZLATO DA PROTIVNIKU NE UNIŠTI KARIJERU

U tom trenutku svi su počeli pljeskati egipatskom heroju, i to jednim veoma dugim pljeskom.

I UNESCO ga je odlikovao za taj uzvišeni moral, te je izabran za nositelja najbolje sportske etike na svijetu. Organizacioni odbor mu je dodijelio počasno zlato jer ga je zaista zaslužio. I njegov ugled se proširio svijetom, a posebnu čast ukazali su mu Japanci i dočekali ga kao krunisanog kralja.

Možda da je Rešvan osvojio zlato, ne bi dobio ni pola počasti, zahvalnosti i ljubavi koju je tim potezom dobio u srcima ljudi.

XXIII Olimpijske igre su održane u Los Angelesu, u SAD. Taj grad je bio jedini kandidat za domaćina, te je time izbor mjesta održavanja Igara, održan na sjednici MOO-a 1978. godine ovaj put bio jednostavan. Razlog slabog interesa bio je finansijski neuspjeh Igara u Montrealu 1976.

(O. Š.)

hayat.ba

drugi upravo čitaju