31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

PROMIJENITE NAVIKE: OVO NIKADA NEMOJTE RADITI U RESTORANU, NEPRISTOJNO JE

Ali, ponekad ono što mnogi misle da je pristojno, zapravo uopšte nije. Neke pristojne navike na koje su mnogi navikli kod kuće, u restoranu zapravo ne vrijede.

Ovih sedam navika bi svi trebali što prije promijeniti, piše Miss7.

  1. Sami pronalazite mjesto gdje ćete sjesti

Vidjeli ste prazno mjesto, a nemate rezervaciju? I umjesto da pričekate konobara, poželite mu olakšati i sjednete sami. Ali, zapravo, nikad ne znate kakav je raspored u restoranu kad je riječ o mjestima i za koji je stol zadužen koji konobar.

Zato, ako vam nije izričito rečeno da možete sjesti kamo god želite, radije pričekajte konobara da vas uputi.

  1. Previše priče s konobarom

Uvijek je pozitivno kad je osoba dobre volje i želi razgovarati, odnosno razmijeniti nekoliko sitnih rečenica. Ali čak i ako restoran nije prepun, konobar ima i drugih stvari za raditi nego pričati s vama o sitnicama ili pak čekati dok vi odlučite koje piće želite i slično. Pokušajte skratiti komunikaciju što je više moguće – i budite ljubazni.

promijenite navike: ovo nikada nemojte raditi u restoranu, nepristojno je
PROMIJENITE NAVIKE: OVO NIKADA NEMOJTE RADITI U RESTORANU, NEPRISTOJNO JE
  1. Ignorirate specijalnu ponudu

Kuhinja taj dan nudi posebne (i nerijetko jedinstvene) specijalitete koje je konobar zapamtio sa svim detaljima. A kad vam ponudu želi izložiti, odlučno ga prekinete (da se čovjek ne muči uzalud). Ali, to je pogrešno. Pustite ga da obavi svoj zadatak, a osim toga možda shvatite da vas je neko jelo doista i privuklo.

  1. Naručujete od drugog konobara
PROČITAJ  Najbolje prirodne boje za farbanje jaja

Spremni ste naručiti, ali konobara koji vas poslužuje nema na vidiku. A ako mahnete drugome i poželite naručiti od njega samo ćete zakomplicirati situaciju. Ako ne vidite svoga konobara, recite njegovom kolegi ili kolegici da ga pozove, budući da ti je potreban. I to je to. Skratit ćeš si vrijeme čekanja i izbjeći zbunjujuću situaciju.

  1. Pomažete pri pražnjenju poslužavnika
-Click Here To Join Native Media

Ne, ne i ne. Nikada. Bez obzira je li konobaru u rukama ili na stolu, NIKADA ne dirate ono što je na poslužavniku. Konobar najbolje zna kako što složiti i kako će time balansirati. To što mislite da će mu pomoći dodatni par ruku – neće.

promijenite navike: ovo nikada nemojte raditi u restoranu, nepristojno je
Ilustracija
  1. Sami pospremate iza sebe

Prolili ste piće, razbili tanjur ili pak srušili zdjelu s hranom i instinktivno odlučujete počistiti nered ubrusima ili skupljanjem ostataka? To je još jedno veliko “ne”. Naravno, čašu možete podići ako je pala na stol, ali ako je riječ o većem neredu ili razbijenom staklu, pustite konobara da to uredi. On ima sve što je potrebno da to počisti, a sve što vi možeš napraviti je skloniti se ako treba – i naručiti novo piće.

  1. Sami pospremate tanjure sa stola
PROČITAJ  NOVI RODITELJI GUGLAJU O BEBAMA ŠEST PUTA DNEVNO, A EVO ŠTA IH NAJVIŠE ZANIMA

Nemojte. Nakon što završite s jelom, kao i ostatak društva za stolom, pozovi(te) konobara koji će sam pokupiti tanjure redoslijedom koji njemu odgovara. To što ćete ih sve skupiti na hrpu neće mu pomoći pri balansiranju i nošenju svega odjednom u kuhinju. Ako može, učinit će to sam ili će doći u više navrata. Tako će mu biti puno lakše nego da mu vi određujete što i kako teba nositi. I da još jednom ponovimo – budite ljubazni!

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa