PROFESORICA KOJOJ SU UČENICI IZMAKLI STOLICU DRŽAT ĆE SAMO JEDAN ČAS U ŠKOLI! PLAĆU ĆE ZARAĐIVATI U BIBLIOTECI

profesorica kojoj su učenici izmakli stolicu držat će samo jedan čas u školi! plaću će zarađivati u biblioteci

Ostatak plaće zarađivat će radeći u biblioteci u dvije osnovne škole i opet neće imati pun fond, već samo 77 posto!

Skromna profesorica, vidno razočarana, kaže da joj se javio jedan advokat koji želi besplatno da je zastupa ukoliko se odluči da pokrene tužbu protiv škole.

– U dogovoru s njim ću vidjeti koje ću dalje korake preduzeti. U osnovnoj školi u Čitluku kod Kruševca su mi prihvatili preuzimanje dijela fonda. To je 16 posto fonda u školskoj biblioteci, a u OŠ “Živadin Apostolović” u Trsteniku sam zadržala 56 posto fonda, takođe za rad u biblioteci. Ukupno imam 77 posto za rad u biblioteci i nastavi, jer u to ulazi pet posto koje čini taj jedan čas engleskog sedmično koji ću držati u Tehničkoj školi u Trsteniku svom odjeljenju, koje je treći razred – objašnjava profesorica i dodaje:

– Uzevši sve to u obzir, plata će mi biti nešto više od 60.000 dinara, što je za 20.000 dinara manje nego što sam imala dosad. To uopšte nije mali iznos za jednu samohranu majku.

Milorad Antić, predsjednik Foruma srednjih stručnih škola, naglašava da ova profesorica ima punu podršku Foruma, kao i da im se u svakom trenutku može javiti u vezi sa svojim problemom.

– Očigledno je da se niko nije potrudio da nađe neku alternativu za nju. Držanje samo jednog časa nedeljno u jednoj školi čak nije ni pedagoški. Nakon maltretiranja i nasilja koja je preživjela sigurno su joj ostale nekakve posljedice.

Ona sad nakon svega toga mora da radi čak u tri različite škole kako bi zaradila platu umjesto da joj se nađe adekvatan posao u jednoj kako bi znanje i vaspitanje mogla da prenese djeci – ističe Antić za Kurir.

On smatra i da je ovdje komisija za bodovanje liste za tehnološki višak Tehničke škole kriva ako je zaista nije obavijestila o tome koja dokumenta su zaista potrebna za bodovanje:

– Ukoliko je to zaista tako, ima elemenata za tužbu. Još jednom apelujem na školsku upravu Kraljevo, kojoj Trstenik pripada, da nađu ovoj ženi koja je doživjela traume posao u jednoj školi sa adekvatnom zaradom.

Kako Kurir saznaje od izvora iz Trstenika, u petak je ispred Tehničke škole organizovan protest građana i nastavnika kao podrška nastavnici koja se u školi gdje je ponižena našla na listi za tehnološki višak:

– Na protestu je bilo tridesetak građana i troje nastavnika iz škole. Sada se mnogi i plaše da joj daju podršku da ne bi snosili sankcije. U školi je, inače, više ljudi postalo tehnološki višak, a po zakonu se i nastavnica engleskog našla među njima. Direktor zakonski ne griješi, ali je u njenom slučaju ona moralno i etički mogla da dobije procente u ovoj školi.

Inače, u školi je katastrofa.

Iz Ministarstva prosvjete rekli su ranije da je nastavnica podnijela zahtev jednoj školi za dopunu norme, jer joj je, kao i drugim nastavnicima u Tehničkoj školi, umanjena norma zbog smanjenja broja đaka i odjeljenja.

Sva tri učenika koja su je maltretirala završila školu bez kazne

Jedan od učenika koji je maltretirao profesoricu se nakon incidenta ispisao tokom trajanja vaspitno-disciplinskog postupka, a nastavničko vijeće prvobitno je donijelo odluku da druga dva učenika budu izbačena iz škole. Ova odluka je poništena jer je utvrđeno da je tadašnji direktor Milan Glidžić napravio propuste u proceduri. Nakon toga je sproveden pojačan vaspitni rad sa učenicima, a kažnjeni su smanjenom ocjenom iz vladanja. Međutim, kako Kurir saznaje, sva trojica učenika su završila školovanje bez bilo kakve kazne.

– Onaj koji se ispisao je razred završio u drugoj školi, dok su ova dvojica završila u Tehničkoj školi i, što je zanimljivo, nisu imali nijednu jedinicu. Kao da se ništa nije desilo, a posljedice su ostale samo po nastavnicu koja je žrtva – kaže izvor.

hayat.ba

drugi upravo čitaju