-4.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

Profesori Univerziteta u Tuzli: Fokusirajte se na izborne programe, a reisu prepustite brigu o IZ

(Patria) – Grupa profesora Univerziteta u Tuzli zatražila je od predsjednika političkih partija i stranaka u Bosni i Hercegovini da se fokusiraju na izborne programe i traže podršku birača, a da u reisul-ulemi  Husein-ef. Kavazoviću prepuste brigu o Islamskoj zajednici.

Profesori Bahrija Umihanić sa Ekonomskog fakulteta, Mirsad Kunić sa Filozofskog, Zehrudin Osmanović sa Tehnološkog i Aljo Mujčić sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli pozvali su lidere političkih stranaka da prestanu prebacivati odgovornost za (ne)učinjeno na druge političke partije/stranke i prestanu pisati otvorena pisma uvaženom reisul-ulemi, pojašnjavati prošlost i stanje u kome se nalazimo.

– Budite iskreni i na vjerodostojan, jasan i koncizan način, opredijeljenim i neopredijeljenim biračima predstavite programe vaših političkih partija/stranaka. Dajte na uvid javnosti programe, s jasnim ciljevima, prioritetima, mjerama, projektima, rokovima i nosiocima da znamo hoće li nam stanje biti bolje. Pomozite nam da razumijemo kako planirate ostvariti napredak u nauci, tehnologiji, obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu, sigurnosti, socijalnoj zaštiti, boračkoj zaštiti, kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja za poslodavce, investitore, zaposlene. Kažite nam kako ćete se suočiti s izazovima demografskog sloma, bijele kuge, iseljavanje stanovništva, hoće li radnici imati veće plate, penzioneri veće penzije, borci veća i pravednija prava i primanja, lica u stanju socijalne potrebe veća prava i veće doznake? – poručili su univerzitetski profesori predsjednicima političkih partija.

Pozvali su ih da objasne šta će uraditi po pitanju euro-atlantskih integracija, i da li će Bosna i Hercegovina u narednom mandatu, ako njihova partija/stranka dobije povjerenje, biti korak bliže ka euro-atlantskim integracijama ili možda integrirani u NATO i EU.

  Helić: Schmidtove izborne reforme će učvrstiti etničke podjele, laž je da Hrvati nisu zastupljeni

– Hoćete li realizirati strateške ciljeve iz razvojnih strategija Federacije, kantona, gradova i opština? Pozovite, ali vi lično to učinite, Centar civilnih inicijativa, neka programe svih partija/stranaka predstavi na jednom mjestu, neka kompetentna institucija uradi analize i procijeni mogućnosti realizacije programa. Budite iskreni, moralni, odgovorni, to je najmanje što možete i trebate, ako imate čiste namjere. Birači dobro znaju stanje u svim oblastima, poziciju Bosne i Hercegovine i njen rang u svim relevantnim svjetskim izvještajima, zbog čega gubimo stanovništvo i da se broj iseljenih mjeri veličinom bosanskohercegovačkih gradova iz ranga prvih pet najvećih gradova. Birači dobro znaju ko je obnašao i ko obnaša vlast na nivou Federacije, kantona, gradova, opština i znamo da svi oni koji su obnašali vlast od početka agresije do danas nose dio odgovornosti za sadašnje stanje. Od beskrajnih rasprava o toj temi nemamo nikakve koristi – kaže se u pismu.

Profesori Umihanić, Kunić, Osmanović i Mujčić vjeruju da će lideri, kada se budu fokusirali na programe i naprijed navedena pitanja, imati više posla nego vremena.

– Jednako tako vjerujemo da svi u Bosni i Hercegovini i svijetu razumijemo ulogu i značaj Islamske zajednice za bosanskohercegovačko društvo, a posebno za bošnjački narod, jer je po svojoj misiji neodvojivi dio svjetske zajednice vjernika – navode u pismu.

Smatraju da niko, pa ni predsjednici političkih partija/stranaka, ne bi trebao i smio izgubiti iz vida da je Islamska zajednica samostalna u određivanju svojih ciljeva i uređivanju djelatnosti i da je reisul-ulema ovlašten da predstavlja i zastupa Islamsku zajednicu.

  TAKO JE GOVORIO PREDSJEDNIK ALIJA IZETBEGOVIĆ

– Svaki pokušaj napada na instituciju reisul-uleme, bio on i kroz otvorena pisma, je napad na Islamsku zajednicu i korak ka razjedinjavanju Bošnjaka – upozorili su.

Tvrde kako ličnu poznaju dr. Husein-ef. Kavazovića, aktuelnog reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te da znaju da je dokazani patriota, istinski borac za prava svakog čovjeka, da se iskreno zalaže za jednaka prava Bošnjaka i drugih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, da odgovorno nosi povjereni emanet, te da je čovjek istine i povjerenja.

– Zbog naprijed navedenog, pozivamo predsjednike političkih partija/stranaka da se fokusiraju na izborne programe, da na drugom mjestu traže podršku birača a da časnom reisul-ulemi prepuste brigu o Islamskoj zajednici – poručili su u pismu kojeg potpisuju prof. dr. Bahrija Umihanić, prof. dr. Mirsad Kunić, prof. dr. Zehrudin Osmanović i prof. dr. Aljo Mujčić.

(Preporod.info)

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa