Privremeno obustavljena finansijske revizija Naftnih terminala Federacije

Generalni revizor Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine 13. maja je donio Zaključak o privremenoj obustavi finansijske revizije Naftnih terminala Federacije (NTF), saopćeno je iz tog ureda.

 

Razlog je što Ured nije dobio traženu dokumentaciju, a istekli su i rokovi koje je u vezi s tim, u dva zaključka postavila Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju.

O prekidu revizije obaviješteni su Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju, Vlada FBiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, OTF i NTF.

Plan revizije za 2021/2022. godinu Ured je donio u skladu sa Zakonom o reviziji institucija u FBiH („Službene novine FBiH“, br. 22/06) i planirao i finansijsku reviziju Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče za 2021. godinu.

NTF je u stopostotnom vlasništvu društva “Operator – Terminali Federacije“ (OTF) d.o.o. Sarajevo putem kojeg se značajna budžetska sredstva izdvajaju za NTF.

OTF je u stopostotnom vlasništvu Vlade FBiH.

Revizija je najavljena dopisom od 7. 12. 2021. godine, na koji je predsjednik uprave NTF-a 21. 12. 2021. godine dostavio odgovor navodeći da Ured za reviziju nije ovlaštena institucija s obzirom na to da je NTF trgovačko društvo osnovano u Republici Hrvatskoj. Predsjednik uprave je uputio Ured da se obrati Upravi Društva OTF u svojstvu Skupštine NTF-a.

Ured za reviziju se 22. 12. 2021. godine obratio Skupštini NTF-a kako bi bile omogućene daljnje aktivnosti na obavljanju finansijske revizije. Međutim, iako je Skupština pismeno tražila od NTF-a dostavljanje tražene dokumentacija, to nije ispoštovano.

Revizorski tim je, u skladu s najavom revizije, 10. 1. 2022. boravio u sjedištu NTF-a u Pločama, ali Uprava nije omogućila obavljanje revizije.

O novonastalim okolnostima Ured je obavijestio Vladu Federacije BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i “Operator – Terminali Federacije“ d.o.o. Sarajevo te je traženo poduzimanje aktivnosti kako bi revizija bila obavljena.

O nemogućnosti obavljanja revizije obaviještena je i Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju. Ona je 28. 2. 2022. godine, na 28. sjednici donijela Zaključak u kojem traži od Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH da se hitno uključe u rješavanje nastale situacije u vezi s planiranom finansijskom revizijom NTF-a. Zatim je 29. 3. 2022. godine na 29. sjednici donesen Zaključak u kojem Komisija traži od Vlade FBiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i OTF-a da hitno dostave traženu dokumentaciju najavljene i planirane finansijske revizije NTF-a u roku od 15 dana od dana prijema Zaključka.

Međutim, kako nije bilo adekvatne reakcije, Komisija je 28. 4. 2022. godine na 30. sjednici Urgencijom tražila od Vlade FBiH i OTF-a da u roku od sedam dana dostave svu traženu dokumentaciju Uredu za reviziju te o tome obavijeste Parlamentarnu komisiju.

Budući da Ured za reviziju nije dobio traženu dokumentaciju, a rokovi iz oba zaključka Komisije istekli, zaključkom generalnog revizora je finansijska revizija NTF-a privremeno obustavljena.

Javno.ba / FENA

biznis.ba

drugi upravo čitaju