13.8 C
Sarajevo
Sri, 05, 23

Prisilno udaljen državljanin Bangladeša zbog nezakonitog boravka u BiH

Služba za poslove sa strancima danas je izvršila postupak prisilnog udaljenja državljanina Bangladeša koji je nezakonito boravio u Bosni i Hecegovini, čime je započela proces prisilnih udaljenja i u Bangladeš.

Aktivnost je realizovana nakon uspješno ostvarene saradnje sa vlastima Bangladeša koja se odnosila na postupke utvrđivanja identiteta i izdavanja putnih listova, a koja je intenzivirana tokom posjete predstavnika nadležnih organa Bangladeša Službi u februaru ove godine.

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo je realizovano prisilno udaljenje, a službenici obezbjeđenja i pratnje Službe predmetno lice će pratiti do Bangladeša, gdje će biti predato nadležnim organima. Predmetno lice je prije udaljenja bilo smješteno pod nadzor u Imigracioni centar Službe.

Prisilno udaljenje provedeno je u skladu sa EU standardima i procedurama, s obzirom na to da je Služba za poslove sa strancima u ranijem periodu, jačajuči svoje kapacitete, organizovala obuku za službenike obezbjeđenja i pratnje iz oblasti provođenja prisilnog udaljenja, kako uz podršku FRONTEX-a, tako i uz podršku Joint Coordination Platform (JCP), što će se nastaviti i u narednom periodu.

Imajući u vidu da je efikasno upravljanje migracijama važan preduslov nastavka evropskog puta Bosne i Hercegovine, Služba za poslove sa strancima će u narednom periodu svoje djelovanje usmjeriti na procese povratka i readmisije kao važnog elementa sveobuhvatne imigracione politike, saopćeno je iz te službe.   

The post Prisilno udaljen državljanin Bangladeša zbog nezakonitog boravka u BiH appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa