PRIBLIŽAVANJE EVROPSKOJ UNIJI: URSULA VON DER LEYEN OBJAVILA NOVI PLAN ZA BALKAN

približavanje evropskoj uniji: ursula von der leyen objavila novi plan za balkan

Novi plan koji će se temeljiti na četiri stuba najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom obraćanja na Globsec forumu u Bratislavi.

Von der Leyen smatra da će ovaj plan pomoći da se Zapadni Balkan dodatno udalji od Rusije i još više približi Evropskoj uniji, ali i da donese nove benfite za sve građane regiona.

  • Ako konačno shvatimo da nije dovoljno samo čekati da nam se prijatelji izvan Unije približe, nije dovoljno reći da su nam vrata otvorena. Također moramo preuzeti odgovornost da nam se ambiciozni članovi naše Unije mnogo više približe. Talasi šoka koje je poslao Putinov agresorski rat zahvatili su i šest zemalja Zapadnog Balkana. Ali ovo nas je samo zbližilo. Proširili smo na Zapadni Balkan iste mjere solidarnosti koje smo poduzeli unutar naše Unije. Podržali smo ugrožena domaćinstva protiv visokih troškova energije. Gradimo novu infrastrukturu kako bismo smanjili zavisnost Zapadnog Balkana od ruskih fosilnih goriva. I ova praktična saradnja teče paralelno sa napretkom na putu ka EU. Nedavne tenzije su, naravno, zabrinjavajuće. Pozivam sve strane da se odmaknu od sukoba i da preduzmu mjere za vraćanje smirenosti – kazala je von der Leyen.

Četiri stuba na kojima će se zasnivati ovaj plan su: približavanje jedinstvenom tržištu EU, jačanje regionalnog zajedničkog tržišta, ubrzanje reformi i veća izdvajanja Unije za predpristupne fondove za zemlje regiona.

  • Plan rasta koji danas predlažemo izgrađen je na četiri stuba prvo, kako bi se zapadni Balkan približio jedinstvenom tržištu EU. Drugo, produbljivanje regionalne ekonomske integracije. Treće, ubrzati temeljne reforme. I četvrto, povećati pretpristupne fondove. U određenoj mjeri, ovo je novi pristup Evropskoj uniji. Ne samo da tražimo od naših partnera da naprave nove korake prema nama, već činimo i veliki korak prema njima. Naš zajednički cilj je da ubrzamo njihov put ka Evropskoj uniji – poručila je Von der Leyen.

Kada je u pitanju evropsko tržište von der Leyen vidi priliku za Zapadni Balkan da bude dio e-commerc tržišta mnogo prije nego li uđe u Uniju.

  • Na primjer, Zapadni Balkan bi se mogao pridružiti našem jedinstvenom digitalnom tržištu u oblastima kao što su e-trgovina i cyber sigurnost. Mogli bismo olakšati našu trgovinu i robu i plaćanja. Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promjena, ne samo za zemlje koje su se već pridružile porodici, već i za one koje su još na putu. Ova bliža povezanost s našim jedinstvenim tržištem trebala bi ići ruku pod ruku sa zajedničkim regionalnim tržištem. Zajedničko regionalno tržište je ključno za otključavanje ogromnog ekonomskog potencijala regiona. I ključno je učiniti zapadni Balkan privlačnijim za evropske investitore. I ako se zasniva na pravilima i standardima EU. Ovo zajedničko regionalno tržište takođe može pomoći ubrzanju pristupanja Evropskoj uniji. Želimo da Zapadnom Balkanu unaprijed ponudimo neke od prednosti članstva. Ali, naravno, to također znači da se određeni uvjeti za članstvo također moraju ispuniti unaprijed –  pojasnila je šefica Evropske komisije.

Reformski procesi su nešto o čemu Unija i Balkan već dugo raspravljaju i što dodatno usporava put regiona prema Uniji.

  • Neke od reformi koje su dio procesa pristupanja su ključne za povjerenje investitora. Razmislite samo o izgradnji nezavisnog i efikasnog pravosuđa, osiguravanju zdravih javnih nabavki, jačanju borbe protiv korupcije ili razmišljanju o cijelom energetskom tržištu. Region zapadnog Balkana ima ogroman potencijal za diverzifikaciju od ruskih fosilnih goriva, ali mora povećati energetsku efikasnost. Potrebno je povećati diversifikaciju prema partnerima koji imaju isto mišljenje. I naravno, potrebna su mu ogromna ulaganja u primjenu obnovljive energije kako bi Zapadni Balkan mogao postići oboje. Oni mogu postići energetsku nezavisnost od Rusije i bliže usklađivanje sa Evropskom unijom kako bi ubrzali pristupanje. Moja konačna poenta je jasna. Spremni smo da podržimo Zapadni Balkan povećanjem pretpristupnog finansiranja. Mislim da mora biti. Postoji ogromna potreba za ulaganjem na Zapadnom Balkanu, a ta ulaganja će poboljšati živote ljudi i olakšati put u našu Uniju. Stoga bi iz tog razloga trebalo povećati resurse posvećene Zapadnom Balkanu. Mislim da je ovaj plan u četiri tačke upravo prava ponuda za zapadni Balkan u pravo vrijeme – zaključila je von der Leyen.

hayat.ba

drugi upravo čitaju