Predstavljen projekt ‘Žene pokretačice razvoja u poljoprivrednim i ruralnim sredinama’

Jačanje kapaciteta žena iz ruralnih sredina u Bosni i Hercegovini i kreiranje  strategija poljoprivrednog razvoja sa naglaskom na rodnu ravnopravnost među glavnim su ciljevima projekta „Žene pokretačice razvoja u poljoprivrednim i ruralnim sredinama“ čiji je početak danas ozvaničen u Sarajevu.

– Žene čine čak 49.8 posto populacije u ruralnim sredinama, a samo 38.3 posto žena su vlasnice ili suvlasnice poljoprivrednog zemljišta. Od aktivno zaposlenih žena u BiH, njih 20.5 posto radi u oblasti poljoprivrede, dok samo 18.3 posto poljoprivrednih imanja vode žene – saopćeno je iz Projekta UN Women BiH.

Zajednički projekt UN Women BiH i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), koji finansira Švedska, ima za cilj da otkloni strukturalne barijere s kojima se suočavaju žene u ruralnim područjima kroz uvođenje tehnologija koje bi uštedjele vrijeme i olakšale njihov rad, kao i da predstavi inovativne izvore finansiranja.

Kako se navodi, kroz osposobljavanje žena u ruralnim područjima da se bolje nose sa specifičnim izazovima poslovanja u poljoprivredi, projekt će unaprijediti standarde života, kao i socio-ekonomski položaj porodica u ruralnim sredinama.

– Velika nam je čast što će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uzeti učešća u Upravnom odboru ovog projekta i što ćemo pružiti našu ekspertizu u njegovoj implementaciji. Također nam je drago što ćemo imati priliku proširiti suradnju sa entitetskim ministarstvima pri kreiranju strategija za poljoprivredu koje će se posebno fokusirati na rodnu ravnopravnost – rekao je Slobodan Cvijanović, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na značaj projekta ukazala je i Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.

– Danas tim Ujedinjenih nacija u BiH jača podršku ključnoj ulozi žena u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Dok nešto više od 20 posto žena u BiH radi u poljoprivrednim djelatnostima u ruralnim područjima, prema podacima Ekonomskog instituta Sarajevo (2018.), mnoge od njih su angažirane u aktivnostima nižeg lanca vrijednosti s manje ovlasti za donošenje odluka i profitabilnosti. Žene u ruralnim područjima stoga predstavljaju važan, ali još uvijek neiskorišten resurs ove zemlje – kazala je.

Eva Gibson Smedberg, šefica Odjela razvojne saradnje pri Ambasadi Švedske u BiH, ocijenila je kako su jednake mogućnosti za sve, uključujući rodnu ravnopravnost, važne za Švedsku te da su sastavni dio svega što ova zemlja podržava.

– Zato nam je zadovoljstvo finansirati ovaj projekat koji će osnažiti žene u poljoprivredi i ruralnim područjima da se bolje nose sa izazovima sa kojima se suočavaju. Cilj projekta je poboljšano okruženje za žene i djevojke koje se bave poljoprivrednim aktivnostima, te ih podržati u unapređenju njihovog socio-ekonomskog položaja – rekla je

Danas je također održan i sastanak projektnog Upravnog odbora kojeg čine predstavnici/e Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, kao i predstavnika/ca Švedske i UN agencija u BiH.

Ove aktivnosti dijelom su kontinuiranog rada UN Women na ekonomskom osnaživanju žena u BiH, kao i kontinuirane podrške ženama u poljoprivredi i u ruralnim sredinama, koje podržava Švedska.

UN Women od 2021. godine radi na uspostavljanju saradnje u ovoj oblasti sa općinama/opštinama i gradovima diljem BiH iz oba bh. entiteta, navodi se u saopćenju.

(Javno.ba)

biznis.ba

drugi upravo čitaju