Predstavljen projekat “Feel Kozara – Explore”

Razvojna agencija grada Prijedora “Preda” predstavila je novi turistički projekat “Feel Kozara – Explore” vrijedan više od 330.000 KM koji će u narednih godinu dana realizovati ova agencija i Nacionalni park “Kozara” zajedno sa lokalnim zajednicama koje gravitiraju ovoj planini.

Riječ je o nastavku projekta “Feel Kozara” koji je realizovan u protekle dvije godine sa istim vodećim partnerima, a koji je okupio turističke organizacije Prijedora, Novog Grada, Gradiške, Kozarske Dubice i Kostajnice radi objedinjavanja turističke ponude ovog kraja.

Vršilac dužnosti direktora “Prede” Aleksandar Drljača rekao je da je ova agencija pionir u mnogo čemu, pa tako i u turističkim projektima, ponudama i proizvodima.

“Sreća je da je dobra saradnja sa lokalnim vlastima u svim opštinama i gradovima pod Kozarom, iako mi Prijedorčani volimo da svojatamo ovu planinu”, naveo je Drljača.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Božidar Nikoletić rekao je da je novi projekat pokazatelj da je prethodni uspješno realizovan.

“Imamo iskustva koja možemo prenijeti na učesnike u ovom projektu i, kada su voljni donatori dati sredstva, na nama je da ih pametno uložimo. To treba biti podsticaj svima nama, posebno lokalnim zajednicama i njihovim turističkim organizacijama. Kozara je ogroman potencijal i mi smo otvoreni za saradnju”, naveo je Nikoletić i zahvalio Agenciji “Preda” za saradnju i sluh za Javnu ustanovu Nacionalni park “Kozara”.

Milena Gnjatović Simatović iz “Prede” najavila je da će se u projektu raditi virtuelna stvarnost Bitke na Kozari po uzoru na Jablanicu i Bitku na Neretvi koju u virtuelnom formatu ima tamošnji muzej, a u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Sarajevu.

“Cilj nam je da istorijske činjenice donesemo na nov i moderan način i da se na taj način mlade generacije upoznaju o istorijskom nasljeđu”, navela je Simatovićeva.

Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta na Kozari radiće se adaptacija dva bungalova na Mrakovici, biće organizovane edukacije za uvođenje grin standarda, nabavljaće se oprema i vodiće se dodatna promocija turističkih proizvoda.

“Planirano je osam degustacijskih mjesta putem kojih će se u svakoj lokalnoj zajednici predstavljati proizvodi karakteristični za taj kraj, ali i iz ostalih krajeva pod Kozarom. U Gradišci će to biti sokovi, u Dubici vino, u Kostajnici kestenov med, u Prijedoru rakija i cicvara, u Novom Gradu sirevi”, dodala je Simatovićeva.

“Preda” je inicirala potpisivanje sporazuma o saradnji među partnerima i učesnicima projekta koji bi trebalo da vodi ka formiranju prepoznatljive turističke destinacije uz očuvanje kulturnog identiteta svake zajednice ponaosob.

Projekat sufinansiraju EU i Njemačka, uz učešće “Prede” i Nacionalnog parka “Kozara” od 21 odsto. Dio je šireg “EU4BusinessRecovery” projekta koji pruža podršku BiH u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom kovida 19.

Objava Predstavljen projekat “Feel Kozara – Explore” pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

drugi upravo čitaju