POZITIVNA TRKAČKA MANIJA U MOSTARU

Krupan napredak je ostvaren od 9. travnja 2017. godine, kad je održan prvi Mostarski polumaraton, do manifestacije obima koji nosi sedmo izdanje Mostar Run Weekenda.

Od prve utrke dužine 21.097,5 metara sa 400 sudionika, Mostar Run Weekend je prvo sljedeće godine dobio humanitarnu 4K utrku, a zatim godinama progresivno uvećavao broj sudionika manifestacije.

Rekordne brojke

Tako će ove subote ulice grada okupirati blizu 2.000 sudionika ove manifestacije, od čega preko 900 polumaratonaca i preko 1.000 onih koji su podržali humanitarnu utrku. Kako i organizatori ističu, jako bitan za kompletnu manifestaciju je upravo odziv na 4K humanitarnu utrku gdje je među sudionicima oko 700 Mostaraca koji imaju priliku pokazati društvenu odgovornost, pomoći Centru Los Rosales, ali i primjerom ukazati na važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje svakog pojedinca.

Prošle godine je Mostarski polumaraton imao ukupno 1268 sudionika (694 na 4km i 574 na polumaratonu), što je dosad rekordna brojka koja će ove godine očito pasti.

Novi sadržaji

Uz progres samih utrka, manifestacija je dobila i nove sadržaje, poput edukativne Run konferencije na kojoj od 2018. godine redovito uoči utrka u Mostaru možemo slušati zanimljiva predavanja iz svijeta trčanja, a ove godine je uklopljen i zabavni dio programa kroz Glazbeni maraton na programu u subotnju večer kroz tri koncerta.

 – Naš tim vrijedno radi cijele godine na organizaciji i promociji Mostarskog polumaratona. Svjesni smo svih prednosti Mostara kao najatraktivnije turističke destinacije u Bosni i Hercegovini i taj potencijal želimo iskoristiti i kroz našu utrku privući aktivne turiste, odnosno trkače sa svojim obiteljima iz svih krajeva svijeta. Također, lokalnim trkačima želimo omogućiti vrhunsku utrku koja će u svim segmentima biti na razini velikih svjetskih utrka uz dodatnu dozu pristupačnosti i otvorenosti koja ide uz naš mentalitet, izjavio je ispred organizatora doc.dr.sc. Franjo Lovrić.

Vrhunski trkači

A Mostar često ima upravo to što je možda ponekad slabije popraćeno i zanemareno – kvalitetom vrhunsku atletsku uličnu utrku na kojoj su prethodnih godina nerijetko sudjelovali olimpijci, državni prvaci iz zemalja regije, odnosno najbolji ulični trkači/dugoprugaši iz BiH i okoline. Tako će biti i ove godine, a uz njih će se na istoj stazi moći oprobati i sudionici svih razina, što ovakva natjecanja i čini jedinstvenim.

Start polumaratona je u subotu (8.30 sati) na mostu u Vojnom, a start humanitarne utrke u 12 sati ispred Mepasa.

pozitivna trkačka manija u mostaru
POZITIVNA TRKAČKA MANIJA U MOSTARU

Stručna konferencija

U sklopu Mostar Run Weekenda je sinoć u kongresnoj dvorani hotela Mepas održana stručna konferencija sa zanimljivim trkačkim temama. O trčanju kao sredstvu razvoja aktivnog turizma kroz primjer Du Motion manifestacije u kojoj sudjeluju trkači iz preko 50 zemalja svijeta govorio je direktor Dubrovačkog polumaratona Alen Bošković, inače bivši hrvatski reprezentativni vaterpolist. Na pitanja je li moguće prevenirati ozljede u trčanju, zašto nastaju i kako ih najbrže sanirati, govorio je najbrži bh. fizioterapeut s bogatim trkačkim i rehabilitacijskim iskustvom Alen Raonić, član grupe trkača Capital Runners iz Sarajeva. Poseban gost konferencije bio je Sašo Belovski, direktor organizacije Run Czech iz Praga, koja je trenutno jedna od najuspješnijih trkačkih organizacija u Europi. Belovski je predstavio projekt „Super Halfs“, niz od pet slavnih polumaratona koji vas vode u Lisabon, Prag, Kopenhagen, Cardiff i Valenciju.

Glazbeni maraton

Ovogodišnji program Mostar Run Weekenda obogaćen je bogatim zabavnim sadržajem. Glazbeni maraton u sklopu Mostar Run Weekenda je poklon Grada Mostara za sve trkačice, trkače, kao i sve ostale željne dobre zabave. Trkači i trkačice, ali i svi ostali će se tako nakon istrčanih kilometara u subotnjim večernjim satima moći zabaviti i opustiti na tri koncerta u organizaciji Mostar Rock School. U Pavarotti centru od 20.00h nastupaju Youth Big Band Makarska i Ma Bossa Jazz bend. U klubu Calamus od 21.00h nastupa Grupa 45 stepeni. Dok će ljubitelji Azrinih hitova od 22.00h moći uživati u OKC Abrašević uz Tribute to Azra bend. Vrhunska zabava uz besplatan ulaz na sve koncerte u sklopu Mostar Run Weekenda.

pozitivna trkačka manija u mostaru
Ivan Dračar

Dračar i Borbelj vrebaju rekord staze

Rekorde staze na 21.097,5 metara u Mostaru drže izvrsni triatlonac iz Srbije, Ognjen Stojanović sa 1:08:22, a u ženskoj konkurenciji balkanska prvakinja u maratonu iz Hrvatske, Ana Štefulj sa 1:15:14. Oboje su ove izvrsne rezultate u Mostaru postavili u sklopu iste trke održane 2021. godine. Ove godine su među sudionicima višestruki hrvatski državni prvak u različitim dugoprugaškim distancama, Ivan Dračar (inače dvostruki pobjednik polumaratona u Mostaru), koji ima osobni rekord od 1:07:20, a jednako tako i Đuro Borbelj iz Srbije (osobni rekord 1:07:47), pa je realno očekivati da muški rekord staze u Mostaru bude napadnut. S druge strane u ženskoj konkurenciji je teško očekivati da bi netko mogao ove godine ugroziti rezultat koji je Ana Štefulj istrčala prije dvije godine.

Imena svih sudionika u Dnevnom listu

Na dvije utrke u sklopu ovog velikog, prvenstveno rekreativno – amaterskog sportskog događaja, se prijavilo blizu 2.000 sudionika. Od toga je preko 900 trkača iz 37 država koji će nastupiti na distanci polumaratona (21.097,5 metara) i oko 1000 njih na humanitarnoj utrci od 4 kilometra. Imena onih koji su se odvažili probati pretrčati distancu od 21 kilometar i 97 i pol metara možete pronaći na sljedeće dvije stranice Dnevnog lista.

pozitivna trkačka manija u mostaru
POZITIVNA TRKAČKA MANIJA U MOSTARU

Humanitarna utrka

Humanitarna utrka/šetnja, u dužini od 4 kilometra već je tradicionalno dio Mostar Run Weekenda. Uz podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti, cilj humanitarne utrke je ukazati na probleme i prepreke s kojima se susreću organizacije koje skrbe o ranjivim i često marginaliziranim skupinama. Ove godine, fokus je stavljen na Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” iz Mostara koji već 25 godina kroz različite segmente rada pruža usluge odgoja, obrazovanja, socijalizacije, rehabilitacije i različitih servisa podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju s područja Hercegovačko – neretvanske županije. Centar je posvećen misiji potpunog uključivanja osoba s invaliditetom u društvo, kako bi imali jednake mogućnosti za rast, razvoj i rad.

PROMET

Promet u Mostaru će na dionicama kojima se trči polumaraton biti zatvoren od 8.30 sati do 14 sati.

DOSADAŠNJI POBJEDNICI POLUMARATONA

2017. Ante Živković (1:14:31) / Marija Vrajić – Trošić (1:28:09)

2018. Darko Živanović (1:11:06) / Matea Parlov (1:17:23)

2019. Samuel Kiplimo (1:08:25) / Olivera Jevtić (1:18:57)

2020. Ivan Dračar (1:13:06) / Lucia Kimani (1:24:58)

2021. Ognjen Stojanović (1:08:22) / Ana Štefulj (1:15:14)

2022. Ivan Dračar (1:09:24) / Zoe Hamel (1:24:21)

Piše: Ersan Bijedić

desk@dnevni-list.ba

The post POZITIVNA TRKAČKA MANIJA U MOSTARU appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju