Povodom donošenja rezolucije o Srebrenici: Film “Quo vadis, Aida?” možete besplatno pogledati

Povodom nadolazeće Generalne skupštine Ujedinjenih naroda koja se tiče usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, producentska kuća Deblokada omogućila je svim zainteresiranima da pogledaju film “Quo vadis, Aida?”.

Naime, na LinkedIn profilu Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima objavljeno je da svi zainteresirani mogu pogledati filmsko ostvarenje rediteljice Jasmile Žbanić.”Kako se približavamo nadolazećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, iskreno apeliramo na vašu podršku i glasove za rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Vjerujemo da zajedničkim okupljanjem kako bismo podržali ovu rezoluciju, možemo učiniti značajan korak prema priznavanju prošlosti, odavanju počasti i sjećanju na izgubljene te osiguravanju da se takvi zločini više nikada ne ponove”, napisali su.

screenshot/linkedin

Screenshot/LinkedIn

“Podrška je ključna u našoj zajedničkoj potrazi za pravdom i odgovornošću. Borite se za pravdu, čuvajte mir. Molimo vas da podržite rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici. Molimo vas da odvojite vrijeme da pogledate ‘Quo Vadis, Aida?’ i razmislite o njegovoj poruci dok tražimo neprocjenjivu podršku na Generalnoj skupštini UN-a. Film služi kao dirljiv podsjetnik na hitnu potrebu za pravdom i priznanjem za žrtve i preživjele”, navode.

Film je dostupan do 23. maja ove godine, kada će se ujedno i održati Generalna skupština UN-a. Svi zainteresirani, film mogu pogledati na linku, gdje se potrebno prijaviti s lozinkom: QVA2020

Radnja filma smještena je usred stvarnih događaja, a radnja se odvija u Srebrenici 1995. godine gdje prevoditeljica UN-a Aida, koju igra Jasna Đuričić, pokušava da spasi svoju porodicu nakon preuzimanja grada od strane vojske bosanskih Srba.

Osim Jasne Đuričić, značajne uloge u filmu ostvarili su i Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković i Raymond Thiry, Johan Heldenbergh.

Podsjećamo, rediteljica Jasmila Žbanić nedavno se oglasila povodom donošenja rezolucije o genocidu u Srebrenicu, gdje je pozvala ambasadore da pogledaju film i glasaju za rezoluciju u Srebrenici jer je ona potrebna danas, ne samo regiji Balkana, nego ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata.

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju