2.7 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV ‘AUTONOMAŠA’ HUSEINA ĆEJVANOVIĆA ZBOG RATNOG ZLOČINA

  • Osnovano se sumnja da je optuženi Ćejvanović Husein, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između pripadnika vojske V korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (A RBiH) s jedne i vojske Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna s druge strane, (NO APZB), u svojstvu pripadnika vojne jedinice “Jastrebovi”, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. augusta 1949. godine, na način da je:

dana 19. jula 1995. godine, u jutarnjim satima, u naselju Johovica, općina Velika Kladuša, nakon što je zajedno sa drugim pripadnicima jedinice “Jastrebovi”, u podrumu kuće nepoznatog vlasnika, zarobio pripadnike V Korpusa A RBiH, među kojima su bili pripadnici 517. brigade V Korpusa AR BiH M.S., M.S., N.E. i J.Z., koji su potom razoružani i sa podignutim rukama odvedeni na sprat kuće.

Nakon toga je došlo do pretresanja zarobljenika, pa kada su kod J. Z. pronađeni papirići sa evidencijama veze, optuženi Ćejvanović Husein je u namjeri da liši života zarobljenika J.Z., u istog ispucao više metaka iz vatrenog oružja, nanijevši mu strijelne povrede, od kojih povreda je J.Z. preminuo na licu mjesta, da bi osumnjičeni zatim zajedno sa drugim pripadnicima svoje jedinice fizički zlostavljao M.S. i M. S., udarajući ih nogama, šakama, kundacima i cijevima puškama po cijelom tijelu, nanoseći na taj način oštećenim M.S. i M.S. mnogobrojne tjelesne povrede po cijelom tijelu, a uslijed čega su trpjeli velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja – navedeno je u saopćenju Tužilaštva USK.

  Konaković objavio video obraćanja Sebije Izetbegović: Ove ljude je zbog njih samih sevap pomesti

Dodaje se da osnovanost sumnje da je Ćejvanović izvršio ovo krivično djelo proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka.

  • Daljnje radnje u ovom predmetu će poduzimati Kantonalni sud u Bihaću, istaknuto je.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa