POTENCIJALNI KLJUČNI SVJEDOK: SESTRA (10) BI MOGLA DA ZNA TAJNE NAJMLAĐEG MASOVNOG UBICE NA SVIJETU

potencijalni ključni svjedok: sestra (10) bi mogla da zna tajne najmlađeg masovnog ubice na svijetu

Međutim, poslije oca, majke, dadilje, kao i psihologa i pedagoga škole, uskoro bi razgovor trebalo da bude obavljen i sa, možda, ključnim svjedokom koji bi mogao da pruži neke krucijalne informacije kako bi se došlo do motiva jezivog zločina, ali i da otkrije da li je bilo ikakvih naznaka da se nešto tako sprema. A riječ je o njegovoj rođenoj, 10-godišnjoj sestri.

potencijalni ključni svjedok: sestra (10) bi mogla da zna tajne najmlađeg masovnog ubice na svijetu
POTENCIJALNI KLJUČNI SVJEDOK: SESTRA (10) BI MOGLA DA ZNA TAJNE NAJMLAĐEG MASOVNOG UBICE NA SVIJETU

Na osnovu svih dosadašnjih iskaza, prije svega majke i dadilje dječaka ubice, jasno se dolazi do saznanja da bi sestra ponajprije mogla da otkrije da li je bilo promjene u ponašanju najmlađeg masovnog ubice na svijetu, kao i eventualni razlog zbog kojeg se odlučio na jezivi zločin. Takođe, nadležni očekuju da bi mogla da otkrije i da li je bio sa nekim u svađi, da li je nekome prijetio, da li je njemu neko prijetio, da li je imao simpatiju ili neuzvraćenu ljubav, pa čak i da li je viđala u stanu oružje i Molotovljeve koktele.

Dan pred masakr proveli zajedno

Posebno je interesantan podatak da je, prema svjedočenju majke, skoro cijeli dan prije masakra upravo sestra provela zajedno sa bratom kod babe i djeda, da bi se u večernjim satima vratili kući.

Kako je istakla njihova majka, desetogodišnja djevojčica je dijelila sobu sa tri godine starijim bratom, išli su u istu školu, dadilja ih je zajedno čuvala kada su roditelji zbog poslovnih obaveza bili često odsutni, dakle najviše je vremena provodila sa njim.

Ipak, s obzirom na ti da se radi o 10-godišnjem djetetu, koje je pretrpjelo veliki šok nakon svega što se desilo, koje je praktično u jednom trenutku ostalo bez porodice (brat joj se nalazi na psihijatrijskim ispitivanjima, otac u zatvoru, a pod istragom je i majka), ali i drugara iz škole pošto će morati, iz bezbjednosnih razloga, da bude preseljena iz “Ribnikara”, do sada je ovaj razgovor odlagan.

Saslušanje djece, inače, nije tako neobično, a posljednji slučaj koji je izazvao veliku pažnju u javnosti bio je razgovor sa malom Janom Marjanović, kćerkom Zorana Marjanovića koji je zbog ubistva supruge Jelene osuđen na 40 godina zatvora. Ona danas ima 12 godina, a u Tužilaštvu je saslušana kada je imala sedam godina.

Saslušanje u prisustvu roditelja

Kako zapravo izgleda ispitivanje djevojčice od 10 godina, objašnjava za Blic advokat Denis Bećirić.

potencijalni ključni svjedok: sestra (10) bi mogla da zna tajne najmlađeg masovnog ubice na svijetu
POTENCIJALNI KLJUČNI SVJEDOK: SESTRA (10) BI MOGLA DA ZNA TAJNE NAJMLAĐEG MASOVNOG UBICE NA SVIJETU

– Dijete se ispituje u prisustvu psihologa, u ovom slučaju može da se desi da ne bude tu roditelj, već neko iz Centra za socijalni rad. Stručni tim psihologa, komisija, vještači da li je dijete u stanju da da iskaz – objašnjava Bećirić.

Sa pravne strane, dijete može da otkrije nove detalje.

– Živjela je sa njim u kući, može da kaže neke događaje, šta je on pričao, kako je ona to doživljavala – kaže Bećirić.

Koliko će se cijeniti iskaz djevojčice, zavisi i od načina i uslova pod kojima je on uzet. Kako objašnjava advokatica Natalija Rakić, da bi se iskaz uzeo u obzir moraju da se prilagode uslovi, a uzeće se u obzir i zrelost djeteta, kao i u kakvim je odnosima bila sa bratom.

– Krivičnim zakonom ona spada pod kategoriju djeteta, Konvencijama je obezbijeđena sva zaštita djece, mora da se uzme u obzir uzrast, pol, psihički status djeteta, kao i da je njen brat izvršilac djela. Dijete ne smije da se osjeća ugroženo, kao ni da osjeća krivicu.

S obzirom da je otac dječaka u pritvoru, a protiv majke je pokrenut predistražni postupak kako bi se utvrdilo da li je bilo zanemarivanja i zlostavljanja djeteta, postoji mogućnost da djevojčica bude ispitana bez roditelja.

Ipak, kako kaže advokatica Rakić, majka bi trebalo da prisustvuje, ukoliko nadležni procijene da je to u redu, jer po zakonu, ispitivanju bi trebalo da prisustvuje jedan roditelj. Ukoliko se ustanovi vještačenjem da je dijete spremno za davanje iskaza, njegove riječi će se i te kako cijeniti u budućem radu na slučaju.

Otac: “Oružje je bilo zaključano u sefu”

U dosadašnjem toku istrage prvi je svoj iskaz dao otac dječaka ubice kojem je u međuvremenu određen pritvor od 30 dana, koji uskoro ističe i ostaje da se vidi da li će i dalje ostati iza rešetaka.

Kako je objelodanjeno u javnosti, on je najviše pričao o oružju koje je koristio dječak ubica u svom krvavom piru. On je rekao da su oružje i municija bili obezbijeđeni po zakonu, da su se nalazili u kućnom sefu, zaključani i da šifru nikada nije davao sinu. Takođe, dodao je da za sve oružje ima odgovarajuće dozvole, da je sve bilo u potpuno legalnom posjedu, obezbijeđeno, zaključano. Ali je priznao da je vodio sina u streljanu.

Majka: “Ni impulsivno, ni energično dijete”

Najduži iskaz dala je majka dječaka ubice koja je istakla da joj ništa nije ukazivalo na to da bi mogao da postane masovni ubica, da je njen sin pet dana prije zločina bio sa drugom i njegovom mamom van grada. Kako je ispričala, dan prije zločina dječak i njegova sestra otišli su kod babe i djeda, a uveče su se vratili i zajedno gledali film, dok na dan masakra majka nije primjetila ništa čudno u ponašanju sina, osim što je “bio usporen”.

potencijalni ključni svjedok: sestra (10) bi mogla da zna tajne najmlađeg masovnog ubice na svijetu
POTENCIJALNI KLJUČNI SVJEDOK: SESTRA (10) BI MOGLA DA ZNA TAJNE NAJMLAĐEG MASOVNOG UBICE NA SVIJETU

Ona je svog sina opisala kao “dječaka sa širokim interesovanjima, koji nije impulsivan, ali ni energičan, koji je radoznao i koji je kroz zagrljaj znao da pokaže emocije prema njoj i babi”. Kako je rekla, nezadovoljstvo posljednjih godina nije pokazivao kroz plač, ali je kada je bio mlađi, znao da se rasplače kada mu nešto nije po volji.

– Tvrdi da je dječak bio bliži s njom, nego sa ocem, a da je o dečaku i njegovoj sestri od rođenja brinula i dadilja koja joj se nikada nije požalila na njega – ispričao je sagovornik Blica.

Majka je ispričala da je primjetila da joj se sin ponaša drugačije u pubertetu, ali da promjene nisu bile dramatične. Počeo je da se osamljuje u sobi, nije zaključavao vrata, ali je tražio da mlađa sestra, s kojom je dijelio sobu, izađe.

– Istakla je da duže vrijeme nije uključivao računar koji je tokom korone koristio za igranje igrica sa drugarima. Pritom se majci jednom prilikom požalio da je zbog svađe izbačen iz vršnjačke grupe u kojoj su igrali zajedno. Majka je dodala da je dječak na mobilnom telefonu koristio Instagram, Snepčet, Jutjub i Tik-tok, i da mu je ranije provjeravala telefon.

Ona je istakla da je dječak po polasku u novo odeljenje sklopio prijateljstva, da joj je rekao da je zadovoljniji nego ranije, a poslije jezičkog kampa u Francuskoj družio se mnogo sa djevojčicama, dok joj je razredna poslije toga poslala poruku: “Čestitam, djeca su vam predivna!”

Dadilja: “On je natprosječno inteligentan”

Veoma važno bilo je i svjedočenje dadilje, koja je brinula o dječaku od kada je imao samo 11 mjeseci, pa sve do prije par godina i više je provela vremena sa njim u tom periodu nego njegovi roditelji.

Kako je ispričala “ona ne može da shvati da je dječak bio u stanju da pobije svoje drugove i čuvara škole”.

– Rekla je kako je danima nakon zločina na Vračaru, razmišljala o dječaku i vremenu dok ga je čuvala i da još uvijek ne može da dođe sebi od šoka – navodi izvor Blica.

Dadilja je policajcima ispričala da je, dok ga je čuvala, bio dobro dijete, poslušno i pametno.

– On je bio dobra beba, kasnije i dječak. Bio je natprosječno inteligentan, radoznao i uspješan u svemu što ga je zanimalo.

“Skeniraju” telefon, kompjuter, sveske…

Pištolji, mobilni telefon, garderoba, sveske i knjige koje je čitao, garderoba… Sve to je iznijeto iz stana dječaka ubice odmah nakon masakra u “Ribnikaru”, a u prethodnih skoro mjesec dana detaljno je “skenirano”, piše Blic.

Odmah je počelo da se radi na utvrđivanju koga je sve i kada zvao, šta je pričao sa osobama sa kojima je bio u kontaktu, da li je bio sa nekim u svađi, da li je imao neuzvraćenu ljubav, zašto su mu većinom djevojčice bile meta. Kompjuter se češljao bukvalno do dana od kada je dječak počeo da ga koristi. Dakle, istražuje se do tančina šta je gledao, čime se zanimao…

hayat.ba

drugi upravo čitaju