POSTOJE 4 TIPA LIČNOSTI KAD JE RIJEČ O NOVCU: Jeste li cicija ili rasipnik?

Osjećanja koje povezujemo s novcem rijetko imaju veze s trenutnim finansijskim okolnostima u kojima živimo, a velika je vjerovatnoća da proizilaze iz odnosa koje su naši roditelji ili staratelji imali kad je riječ o novcu.

Naša prošla iskustva utiču na to kako mislimo i osjećamo se kad je riječ o novcu, ali i na naša financijska uvjerenja i ponašanja tokom života, piše CreateCultivate.

Jacqueline Jack Howard, viša direktorka financijskog zdravlja i dobrobiti u Ally Financialu smatra da ljudi sami po sebi nisu posebno dobri ni posebno loši u upravljanju novcem. Umjesto toga, ona postavlja pitanje šta im se dogodilo da imaju određeno mišljenje o novcu.

„To je puno važnije od kreditne sposobnosti ili čak budžeta. Zapitajte se zašto trošite novac? Zašto ne trošite novac? Kada počnete istraživati takva pitanja, tek onda stvarno počinjete razumijevati razloge – ističe Howard.

Naredni korak je stvaranje vremenske linije uticajnih finansijskih trenutaka. Navedite prekretnice koje ste imali s novcem hronološkim redom. Odatle identifkujte emocije koje se povezuju sa svakim trenutkom, a zatim zapišite poruke koje se odražavaju u tim događajima.

Jesu li odrasli u vašem životu izbjegavali otvoreno da razgovaraju o novcu? Je li vaša porodica praktikovala ekstremnu štedljivost? Možda je neki životni događaj doveo do poteškoća s finansijama.

Howard je ispričala da njen vremenski slijed uključuje sretna sjećanja na odlazak u kreditnu uniju s mamom i bratom kako bi imali novca za trošenje, pronalaženje posla u srednjoj školi kako bi uzdržavala porodicu nakon smrti svoje majke, i kasnije, preživljavanje raka dojke. Ti su događaji uticali na nju oblikujući je na način da troši više novca na iskustva svjesna da živimo samo jedanput.

Zatim identifikujte svoju novčanu ličnost. Svaka ličnost uključuje niz izazova kada je riječ o upravljanju novcem.

1. Obožavalac novca

Riječ je o situaciji kada neko vjeruje da novac ili stvari koje se novcem mogu kupiti mogu riješiti sve njihove probleme.

2. Mrzitelj novca

Izbjegavanje novca javlja se kao rezultat uvjerenja da je novac loš i da je želja za bogatstvom negativna. Izbjegavanje uključuje i one koji se osjećaju preopterećeno ili tjeskobno zbog svojih financija, te ih kao rezultat toga ignorišu.

3. Novac je status

Novac kao statusni simbol uključuje one koji vjeruju da je njihova sopstvena vrijednost povezana s njihovom neto vrijednošću.

4. Zabrinuti

Osviještenost o novcu javlja se kod onih koji pretjerano brinu o novcu. Možda oklijevaju da troše, čak i na potrebne stvari, iz straha da će ostati bez novca ili se zadužiti.

Povezivanjem istorije odnosa prema novcu s vašom novčanom ličnošću, stvara se alat koji se može koristiti za identifikaciju onoga što vas pokreće da postignete ciljeve.

Kao obožavateljica novca, Howard je uspjela u automatizaciji finansijskih odgovornosti, tako da tačno zna koliko je raspoloživo za kupovinu predmeta radi kojih bi u određenom trenutku osjećala krivicu, kao što je kupovina sunčanih naočara ili druge sitnice.

Howard kaže da, nakon što povežete uzroke i posljedice, postaje sve lakše razvijati zaštitne ograde koje omogućuju veću fleksibilnost oko potrošnje, piše CreateCultivate.

„Kada uzmete u obzir finansijsku traumu, psihologiju novca i novčanu ličnost pojedinca, to prebacuje razgovor sa stida zbog lošeg odnosa s novcem na osjećaj osnaženosti jer razumijete temeljni uzrok svojih stavova – zaključila je Howard.

POSTOJE 4 TIPA LIČNOSTI KAD JE RIJEČ O NOVCU: Jeste li cicija ili rasipnik? Express.

express.ba

drugi upravo čitaju