Posmrtni ostaci glumice koja se proslavila ulogom u Zvjezdanim stazama bit će lansirani u svemir

posmrtni ostaci glumice koja se proslavila ulogom u zvjezdanim stazama bit će lansirani u svemir

Pokojna glumica Nichelle Nichols, najpoznatija kao poručnica Uhura u Zvjezdanim stazama, još je jedna članica televizijske serije iz 1960-ih čiji će posmrtni ostaci letjeti u svemir.

Nichols, koja je umrla 30. srpnja u dobi od 89 godina, smatra se zaslužnom za razbijanje rasnih stereotipa i redefiniranje holivudskih uloga crnih glumaca na vrhuncu pokreta za građanska prava u SAD-u, kao jedna od prvih crnkinja koje su portretirale snažan filmski lik. 

Sada je dodana posthumnom manifestu putnika na stvarnom raketnom brodu koji nosi zbirku bočica pepela i uzorke DNK desetaka svemirskih entuzijasta na posljednjem i vječnom putovanju oko Sunca, naveli su organizatori. 

I pepeo Jamesa Doohana ide u svemir

Ostali članovi glumačke postave i čelni ljudi Zvjezdanih staza čiji ostaci lete u svemir uključuju Jamesa Doohana, koji je glumio glavnog inženjera serije Scottyja te kreatora Zvjezdanih staza Genea Roddenberryja.

Lansirat će se i posmrtni ostaci Roddenberryjeve supruge, Majel Barrett-Roddenberry, koja je u seriji glumila medicinsku sestru Christine Chapel, kao i renomiranog umjetnika znanstveno-fantastičnih vizualnih efekata Douglasa Trumbulla, čiji su radovi prikazani u filmovima poput 2001.: Odiseja u svemiru i Zvjezdane staze 1.

Lansiranje organizira Celestis Inc, tvrtka sa sjedištem u Teksasu koja u rastućem komercijalnom svemirskom sektoru nudi određenu mjeru kozmičke besmrtnosti kupcima koji si mogu priuštiti dramatičan ispraćaj.

Celestis nije otkrio cijenu ovog leta, ali na svojoj web stranici navodi cijene za svoje memorijalne svemirske letove. Predstojeći memorijalni let bit će na raketi Vulcan Centaur koju zajednički razvijaju Boeing, Lockheed Martin te United Launch Alliance (ULA).

Prema planovima, više od 200 kapsula s ljudskim ostacima i DNK, u onome što Celestis naziva svojim Enterprise Flightom, trebalo bi ući u gornji dio rakete koji će letjeti u duboki svemir, izvan gravitacijske sile Zemlje i Mjeseca i na kraju ući u vječnu solarnu orbitu, rekao je Charles Chafer, suosnivač i glavni izvršni direktor Celestisa.

“To je prekrasan spomen za nju, vječan”, rekao je Nicholsin sin Kyle Johnson Reutersu.

NASA je 1970-ih angažirala Nichols da pomogne u regrutiranju marginaliziranijih skupina i žena u svemirsku agenciju. Imala je utjecaja u privlačenju talenata kao što su prva američka astronautkinja Sally Ride, prva crna astronautkinja Mae Jemison i prvi crni šef NASA-e Charlie Bolden, prenosi Index.hr.

www.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju