POSLJEDICE ĆE BITI STRAVIČNE, ALI POSTOJI TRAČAK NADE: PSIHOLOG UKAZALA KAKO BI MOGAO DA TEČE OPORAVAK DJEVOJČICE KOJU JE OTAC DRŽAO ZAROBLJENU

posljedice će biti stravične, ali postoji tračak nade: psiholog ukazala kako bi mogao da teče oporavak djevojčice koju je otac držao zarobljenu

Pored toga, izvori kažu da je nije na nivou razvoja osam godina, koliko ima.

Na koji način zlostavljanje, koje podrazumjeva zatočeništvo djeteta ostavlja posljedice?

Sonja Živanović Veliborović, psiholog dala je stručan uvid, pokrenuta ovim pitanjem i dešavanjima koja su zaprepastila cijeli Beograd.

  • Zatočeništvo koje je ona preživjela utječe direktno na sve. I na emotivni i na psihološki i na intelektualni razvoj. Kada stavite ovako malu bebu u zatočeništvo vi mu presjecate osnovni kanal za preživljavanje. Kao da presjecate pupčanu vrpcu, i ostavljate mu samo strah i paniku – rekla je Živanović Veliborović.

Kako djevojčica ulazi u pakao od pete godine, Živanović Veliborović pojasnila je šta to u zdravstvenom smislu znači za dijete.

  • U odnosu sa sredinom i bitnim figurama dijete dobija fiziološke i psihološke i emoticne potrebe. Potreba za sigurnošću i ljubavlju. Ako jedan roditelj ne želi da zadovolji ove potrebe dijete raste u uvjerenju da svijet nije sigurno mjesto – ispričala je.

Kao još jedan problem se navodi, kako pišu mediji, to što djevojčica ne dozvoljava muškoj osobi da joj se približi, doktoru, i onda vrišti, plače…

Da li to može biti zbog negativne asocijacije sa drugom muškom figurom u njenom životu, upitala je voditeljica sagovornicu.

  • Dešavalo mi se u praksi da dijete na neke karakteristične pokrete zagrljaja, reaguje dizanjem ruku u vis kao neki vid samoodbrane, što ukazuje na psihičko i fizičko zlostavljanje – odgovorila je Živanović Veliborović, prokomentarisavši, ipak, da postoje dobre strane u ovoj situaciji.
  • Djevojčica zna da odgovori na pitanja i ovo može da pruži neku nadu u njen dalji razvoj, a to su pokazatelji da su ipak razvijeni neki kapaciteti, da je razvila to bazično, neophodno i ovo uliva dosta nade. Posljedice su trajne, prije svega u nekim osjećanjima koje je ona doživjela. To su ogromne rane. Najbitnije je da bude napretka i da se one zacijele, a to je da sada postoji jedna konstantna osoba koja će imati sluha i empatije za nju – dala je savijet Veliborović, prenosi Kurir.

hayat.ba

drugi upravo čitaju