POLICIJA OBJAVILA REKONSTRUKCIJU POKOLJA NA CETINJU, UBICA UPUTIO TRI POZIVA

Policija je objavila informacije o dva poziva, dok treći nisu komentarisali.

15:30 – zove Miloša Martinovića: “Pobio sam i moju i tvoju porodicu”

  • Pobio sam i tvoju i moju porodicu”, te je riječi, prema navodima medija, Vuk Borilović navodno uputio Milošu Martinoviću nakon što mu je ubio porodicu, prenosi Blic.
  • Na osnovu do sada provedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljene obavijesti, proizilazi da je oko 15:30 sati V.B. (34) obavio telefonski razgovor s drugom osobom, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svjedoka, nećemo objaviti, a u kojem je, između ostalog, saopćio da je u svojoj kući lišio života porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne djece”, navodi se u saopćenju.

Na osovi neslužbenih informacija koje su procurile u medije, vrijeme i opis ovog poziva poklapaju se s pozivom koji je ubica uputio Milošu Martinoviću.

15:50 – zove poznanika: “Neću preživjeti”

U medijima je objavljeno i da je jedan od tri poziva bio upućen poznaniku kojem je rekao da je teško ranjen i da najvjerojatnije neće preživjeti.

“Do sada provedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od metaka koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B.”, stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da je ubojica tada uputio spomenuti poziv poznaniku čiji identitet nije otkriven i rekao mu da “neće preživjeti”.

“Ovo potvrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao s V.B. oko 15:50 sati, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15:50 sati, V.B. je izjavio da je lišio života veći broj osoba i da je teško ranjen i da misli da neće preživjeti”, potvrđuje se u policijskom saopćenju.

Crnogorska Uprava policije saopćila je i da je Vuk Borilović obavio još jedan telefonski poziv tokom pokolja po Cetinju, odnosno navodno prije nego što je nazvao Miloša Martinovića. Iz policije nisu naveli ni njegov sadržaj, kao ni kome je bio upućen. Nadležni, navodno, iz sigurnosnih razloga ne žele saopćiti s kim je Borilović razgovarao.

“Ovom razgovoru (s Milošem Martinovićem) je prethodio još jedan razgovor o čijem sadržaju i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga (sigurnosnih), nećemo izjašnjavati ali koji potvrđuju prethodne navode (da je lišio života porodicu koja je kod njega stanovala)”, stoji u saopćenju.

Nije bilo ranijih konflikta

“U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima osoba iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u njegovom ponašanju, ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina te je tim povodom bio zakazan specijalistički pregled V.B. Naglašavamo i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflikti, niti bilo kakav prethodni napad u posljednjem periodu od strane V.B. na porodicu podstanara. U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno-posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina s bilo kakvim protupravnim ponašanjima iz prethodnog perioda”, navodi policija.

Iz policije su istakli da je veoma važno, posebno u kontekstu brojnih neodgovornih komentara, objava, saopćenja i ponašanja da se spriječe bilo kakvi povodi za daljne konflikte između porodica, a pogotovo u okviru negativnih običaja koji trebaju biti iskorijenjeni na području Crne Gore.

Podsjećamo, Vuk Borilović ubio je 10 sugrađana u petak, a ranio njih šest prije nego što je i sam ubijen. Nasumično je pucao u podstanare, poznanike, zatim ekipu Hitne medicinske pomoći i pripadnike policije koji su došli na mjesto pucnjave, ali i prolaznike.

hayat.ba

drugi upravo čitaju