18 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Počeo projekt podrške civilnom društvu ‘Smart Balkan’ vrijedan 17 miliona eura

Regionalni projekt “Smart Balkan – Civilno društvo za povezan zapadni Balkan” predstavljen je danas na konferenciji u Sarajevu, a u fokusu je perspektiva stabilnosti i sigurnosti u regiji zapadnog Balkana, kao i dobro upravljanje. Projekt finansira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške grantom od 17 miliona eura.

Projekt doprinosi jačanju participativnih demokratija i euroatlantskih integracija na zapadnom Balkanu osnaživanjem organizacija civilnog društva (OCD) i mreža OCD za snažniju i aktivniju ulogu u stvaranju mirnih i inkluzivnih društava za održiv razvoj u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Direktorica Centra za promociju civilnog društva (CPCD) Aida Daguda je kazala da projekt podržava Norveška sa iznosom od 34 miliona KM, za šest država zapadnog Balkana: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija i Kosovo. Projekt vode lokalne nevladine organizacije i trajat će četiri godine.

– U okviru projekta podržat ćemo jači i aktivniji odgovor organizacija civilnog društva na sve teže stanje u regionu. Uz sve političke pritiske, koronu, sigurnosnu situaciju u svijetu i regiji, jako teško je djelovati ‘normalno’. Stoga, shvatili smo da civilno društvo mora doprinijeti boljem upravljanju i boljoj stabilnosti i sigurnosti u regiji – rekla je Daguda.

PROČITAJ  Lani u FBiH dodijeljeno više od 280 miliona KM državne pomoći

CPCD je vođa projekta, a partneri su iz Sjeverne Makedonije – Center for Research and Policy (CRPM) i Albanije – Institute for Democracy and Mediation (IDM) uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Kravljevine Norveške.

– Imamo bazičnu infrastrukturu od tri ogranizacije i najveći dio projekta je podjela grantova drugim organizacijama – kazala je ona.

-Click Here To Join Native Media

Smatra da organizacije civilnog društva treba da budu agilnije, te je bitno umrežavanje jer, kako je navela, prošla su vremena kada se govorilo o konkurenciji među organizacijama.

– Sada dolazi u obzir samo saradnja i to ne samo saradnja između organizacija civilnog društva, nego saradanja i sa vlastima, medijima, biznis sektorom. Svi moramo sarađivati zajedno da bismo ovu situaciju prošli kako treba – poručila je Daguda.

Otopravnica poslova u ambasadi Kraljevine Norveške u BiH Siri Andersen izrazila je zadovoljstvo što su partneri iz BiH i regiona uspjeli aplicirati za projekt.

To je, istakla je ona, najveći projekt podrške civilnog društva u regionu, jer oni doprinose procesu reforme i promjena u društvu. Smatra da se demokratski procesi ne mogu odvijati bez učešća civilnog društva, slobodnih medija, kako u BiH tako i regiji.

PROČITAJ  Otvoren Novoizgrađeni Objekat Virgin Pulsa U Tuzli

Menadžerica projekta “Smart Balkan” CPCD-a Dajana Cvjetković je navela kako su organizacije civilnog društva prvi partner projekta, a CPCD radi na jačanju uloge ciilnog društva, ali i njihovih kapaciteta. Organizacije iz cijele regije mogu aplicirati na sedam ponuđenih grantova.

– Bit će dovoljno novca za kvalitetne, inovativne projekte, u oblasti sigurnosti i stabilnosti i dobrog upravljanja. Organizacije civilnih društava u skladu s potrebama građana BiH i regije mogu kreirati ideje koje će doprinijeti pravim promjenama – kazala je Cvjetković

Prvi javni poziv organizacijama civilnog društva za apliciranje projekata bit će otvoren 30. juna ove godine.

Javno.ba / FENA

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa