Počelo suđenje za ubistvo koje se desilo prije 13 godina: Svjedoci ne poznaju optuženog

počelo suđenje za ubistvo koje se desilo prije 13 godina: svjedoci ne poznaju optuženog

Saslušanjem tri svjedoka Tužilaštva KS-a Mirze Turkovića, Dženane Ćato i Seluedina Durakovića, jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo suđenje Muameru Peškoviću (38) zbog ubistva 25-godišnjeg Suvada Pohare u maju 2009. u sarajevskom naselju Boljakov Potok.

Pod istragom

Sva tri svjedoka su, između ostalog, kazala da ne poznaju Peškovića, koji je sve ove godine bio u bijegu, a pritvoren je 21. aprila ove godine. Turković, koji je odveden iz pritvora, najprije je kazao da ne želi da svjedoči jer je pod istragom, ali se poslije predomislio i rekao da je 13. maja 2009. bio na Stojčevcu sa Durakovićem.

– Poslije je došao Pohara. On i Kemal Muhović su se zbog novca posvađali sa Durakovićem, objasnio je Turković. S obzirom na to da se svjedokinja Ćato skoro ničega nije mogla sjetiti, predočen joj je iskaz koji je dala tokom istrage. Tada je izjavila da je kritičnog dana vidjela četiri osobe koje istrčavaju iz kuće Pohare, sjedaju u Golf te odlaze.

– Prije toga sam čula jauke i metež. Vidjela sam da neko od te četiri osobe nosi neki predmet, nož ili pajser, navela je tada Ćato. Naredni pretres je zakazan za 26. septembra kada će biti saslušana četiri nova svjedoka. Pešković se tereti da je 14. maja 2009, oko 5 sati, u Ulici Mahmuta Bušatlije u Sarajevu, zajedno sa još dvije osobe, učestvovao u ubistvu Pohare. Njega je na stepenicama ispred kuće pronašao brat s ranama nanesenim nožem u predjelu grudnog koša.

Mladić je u tim trenucima još davao znake života, ali je iskrvario i podlegao.

Krvavi nož

Policija je 50 metara od kuće u zelenilu pronašla krvavi nož, koji je ubica bacio iz vozila. Za ovo ubistvo se sudilo Kemalu Muhoviću iz Sjenice, koji je 2013. prvostepenom presudom proglašen krivim za ubistvo u saizvršilaštvu i osuđen na 15 godina zatvora. 

www.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju