18.8 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

POBJEGLA OD MUŽA NASILNIKA, LJUBAVNIK JE TUKAO I SILOVAO: OSUĐEN NIŠLIJA

Ono što ovaj slučaj čini još paradoksalnijim je što je žrtva kod njega potražila utočište nakon što je napustila muža nasilnika. Viši sud u Nišu je smatrao da je izvedenim dokazima nesumnjivo utvrđeno da je Z.M. izvršio djelo za koje se teretio ali njegov branilac Miroslav Ristić najavljuje žalbu jer, kako on tvrdi, činjenično stanje na kojem je presuda zasnovana, nije pravilno utvrđeno.

Kako saznajemo, Z.M. je uhapšen početkom avgusta prošle godine kada ga je oštećena prijavila zbog nasilja u porodici. Tek kada je lišen slobode, ona je policiju obavjestila da je osim što je tučena, bila i više puta silovana.

„Optuženi je sa ženom koja ga je prijavila živeo u zajednici samo petnaest dana u njegovoj porodičnoj kući u niškom naselju Apelovac. Kod njega je došla nakon što je pobjegla od nasilnog bračnog partnera za koga je tvrdila da je stravično maltretirao, držao je zatvorenu, vezivao i tukao. Z.M. se na nju sažalio i primio je u svoju kuću gdje je živio u zajednici sa svojim roditeljima. Djelovalo je da su u skladnoj zajednici, ona je išla na posao, on je pratio, posjećivali su njenu rodbinu, ništa nije ukazivalo da je žena žrtva nasilja“, navode naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Međutim, avgusta prošle godine ona je pozvala policiju i kazala da je vanbračni partner tuče.

„Optuženi je hronični alkoholičar zbog čega je i sklon nasilnim ispadima. Tog dana kada je oštećena napadnuta posvađali su se oko novca, tačnije on je zatražio od oštećene da od svoje babe potraži novac za trošak, jer su ih izdržavali njegovi roditelji. To je bio povod za sukob tokom kojeg je on nju udario a to je i priznao na sudu. Nakon što je uhapšen zbog nasilja u porodici, ona je policiji prijavila da nije samo tučena već i da je silovana“, objašnjavaju naši izvori.

Osim što mu je izrečena desetogodišnja zatvorska kazna, koliko je i tražilo Više javno tužilaštvo, Z.M. je je dobio i meru bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa a zbog alkoholizma.

„Optuženi je više puta bio u Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici na lečenju od alkoholizma. Međutim, svaki put kada bi izašao iz bolnice, vraćao bi se tom poroku koji bi kod njega izazivao nasilničko ponašanje“, kažu naši sagovornici.

Miroslav Ristić, branilac M.Z. kaže da ima ozbiljnih osnova za žalbu na prvostepenu presudu, jer po njegovoj oceni, nije dokazano da je on izvršio prinudnu obljubu.

„Nasilničko ponašanje stoji, dokazano je a to je i moj branjenik priznao. Međutim, smatram da silovanja nije bilo jer sudsko medicinsko veštačenje nije ustanovilo prisustvo povreda koje bi ukazivale na seksualno nasilje. Takođe, postoje i drugi razlozi koji dovode u pitanje ovu optužbu, naročito ako se uzme u obzir da je žena odlazila na posao, da je bila u kontaktu sa svojom rodibinom, prijateljicama, da se navodno silovanje dešavalo u kući gde žive i njegovi roditelji, prosto je neverovatno da se ona nikome nije požalila da je žrtva seksualnog napada. Takođe, policiji je prijavila najprije samo nasilničko ponašanje a tek kada je uhapšen i silovanje. Tužilaštvo je tvrdilo da se bojala da to učini, ali po meni, ukoliko je nije bilo strah da prijavi nasilničko ponašanje, nema logike da je strahovala da prijavi i silovanje, pogotovo što se radi o mnogo težem krivičnom djelu. Sve to smo naveli u završnoj rijči, ali je sud smatrao da je krivica dokazana. Po meni, mom klijentu je izrečena i prestroga kazna, naročito ako se uzme u obzir da je psihijatrijskim vještačenjem ustanovljeno da je zavisnik od alkohola“, navodi Ristić.

Kako saznajemo, sud je odlučio da Z.M. izrekne mjeru liječenja u ustanovi zatvorenog tipa iako mu je produžen pritvor do pravnosnažnosti presude.

„Bez obzira na to što je on u stanju apstinencije, jer je više od godinu dana u pritvoru, neophodno je da postigne i socijalnu apstinenciju. Ovo iz razloga što se takvi ljudi stalno vraćaju alkoholu a onda ispoljavaju agresivnost. Nakon pravnosnažnosti presude biće upućen u Specijalnu zatvorsku bolnicu radi lečenja i izdržavanja kazne. Moguće je i da cijelu kaznu provede u ovoj ustanovi, što će zavisiti od odluke ljekara“, objašnjava izvor Nove.rs.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa