Planirao napad na islamski vjerski objekat?

Sud BiH donio je rješenje kojim prihvaća prijedlog Tužiteljstva BiH da osumnjičenom Mirzi Kapiću odredi pritvor koji, po Rješenju Suda BiH, može trajati najduže mjesec dana računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 4. rujna, ili do nove odluke Suda.

Prethodno je Tužiteljstvo BiH podnijelo Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Mirzu Kapića, koji je pod istragom zbog sumnje u planiranje kaznenog djela terorizma. Kapića su prošlog mjeseca slobode lišili policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) BiH.

Osumnjičeni je uhićen jer je pod istragom zbog kontaktiranja s pripadnicima radikalnih struktura ISIL-a i planiranja terorističkog napada na islamski vjerski objekt u BiH.

Kapić (1980.) je rođen u Banja Luci, nastanjen u Zenici, i državljanin je BiH te je ranije osuđivan za kazneno djelo povezano s terorizmom i boravkom na stranim ratištima. Aktivnosti lišenja slobode osumnjičenog te pretresa objekata koje koristi, realizirane su u koordiniranoj akciji Tužiteljstva BiH i SIPA-e, po naredbi Suda BiH, napominju iz Tužiteljstva BiH.

Prema optužnici, Kapića se tereti da je proteklog mjeseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i računara, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt s osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. “ISIL-a”, te je u prepiskama izrazio želju koncem srpnja ove godine izvršiti napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH.

 Sumnjiči ga se da je od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a, agencijama za provedbu zakona u BiH.

U daljem planiranju i izvršenju kaznenog djela, spriječen je akcijom SIPA-e i Tužiteljstva BiH, a prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji koje je osumnjičeni koristio a koji će biti predmet detaljnog vještačenja.

The post Planirao napad na islamski vjerski objekat? appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju