12.7 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

PFIZEROV DIREKTOR: MOĆI ĆEMO RAZVITI LIJEKOVE PROTIV RAKA U RAZMJERAMA KAKVE SVIJET NIJE VIDIO

Ovo je izjavio nakon što je Pfizer za 43 milijarde dolara kupio veliku francusku biotehnološku kompaniju Seagen.

  • Možemo povećati vrijednost onome što Seagen donosi. To je manje-više situacija kao kada je (tehnologija) mRNA bila u našim rukama. S našim kapacitetima, s našim mogućnostima, sada je ista situacija – rekao je Bourla.

Seagen je vodeći proizvođač lijekova koji se nazivaju konjugati protutijela-lijekovi (ADC) koji su napravljeni tako da uništavaju ćelije raka, a ne napadaju zdrave ćelije raka. Prema Seagenovom obrazloženju, ADC koristi antitijela za prijenos malih molekula lijeka direktno na mjesto tumora, što može smanjiti nuspojave i povećati učinkovitost liječenja.

Pfzierov izvršni direktor je konstatovao da je riječ o jednoj od najvećih tehnologija u borbi protiv raka te ih je uporedio s već spomenutom, također uspješnom, tehnologijom mRNA koju je Pfizer u saradnji s njemačkom kompanijom BioNTech iskoristio za razvoj vakcine protiv koronavirusa.

mRNA se u osnovi koristi kao prijenosnik kako da ćelije reaguju. Ova tehnologija kod vakcina se koristi za to da doslovno prevari imuni sistem, razvijajući antitijela protiv virusa.

Bourla je poručio da ADC može napraviti veliku razliku. Pfizer će kupovinom Seagena povećati portfolio lijekova protiv raka. Imat će još četiri odobrena lijeka, čija je prodaja prošle godine ukupno iznosila dvije milijarde dolara.

Samo prodaja lijeka protiv raka limfnog sistema Adcetris je iznosila 839 miliona dolara, što je Seagenov najprodavaniji lijek. To je rast prodaje za 19 posto u odnosu na 2021. Prodaja lijeka protiv raka urinarnog trakta Padcev je također prošle godine porasla za 33 posto ili na 451 milion dolara, saopćili su iz Seagena.

U ovoj kompaniji očekuju da će ove godine imati prihod od 2,2 milijarde dolara, što predstavlja rast od 12 posto u odnosu na prošlu godinu.

Pfizerovo preuzimanje Seagena je dogovoreno u trenutku kada u Pfizeru očekuju smanjenje prodaje medikamenata protiv koronavirusa. Ovim će se Pfizer moći više posvetiti razvoju onkologije, području za koji vjeruju da će biti tržište s najvećim rastom.

Pfizerov onkološki odjel je prošle godine imao prihod od 12,1 milijardu dolara. Ima 24 odobrena lijeka, među kojima je onaj protiv raka dojke Ibrance.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), rak je 2020. uzrokovao smrt skoro 10 miliona ljudi. U Američkom društvu za borbu protiv raka očekuju da će se do 2040. povećavati broj oboljelih od raka, prenosi CNBC.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa