12.7 C
Sarajevo
Ned, 05, 23

PDP spreman nastaviti NATO put: Ne treba se busati u prsa/Čović: Lako ćemo naći partnere

PDP spreman nastaviti NATO put: Ne treba se busati u prsa/Čović: Lako ćemo naći partnere

I dok se glasovi broje, najavljuju protesti, blokade su I dalje na snazi. Predsjedavajući Vijeća ministara ponovo je odbio na dnevni red uvrstiti Godišnji Program reformi koji bi terbao biti poslan u NATO. Očigledno je da će SNSD-ovi ministri nastaviti blokirati sve reforme. NATO nije pitanje opredjeljenja već odavno odluka da idemo ka Sjevernoatlanskom savezu, ali je itekako važno ko će biti na čelu Vijeća ministara i treba li ANP biti uvjet za novog mandatara.

Prva postizborna sjednica Vijeća ministara. Isti saziv, isto rastojanje. Više od godinu, Godišnji nacionalni program, poznatiji kao ANP čeka prije svega da ga SNSD-ov Zoran Tegeltija uvrsti na dnevni red a potom da dobije zeleno svjetlo za slanje u Brisel.

– Komisija za saradnju sa NATO-om je predlagač Programa reformi BiH te sam ponovo zatražila da se prijedlozi, koji su napominjem, usaglašeni na sjednici Komisije nađu i na Vijeću ministara BiH. Krajnje je vrijeme da se proces otkoči, rekla je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Iz Komisije za saradnju s NATO-om očekuju da će saga biti završena do kraja godine.

– Jučer sam bio na sastanku, gdje je s obje strane ocijenjeno da razina partnerstva samo može jačati da razina odnosa samo može biti bolja. Tako da ovo što se događa, nema utjecaja na odnos BiH i NATO-a, izjavio je Josip Brkić, predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO.

Bosna i Hercegovina opredijelila se za NATO put, 2019. Odobren je MAP, Predsjedništvo je ANP odobrilo, Vijeće ministara preuzelo. Shodno tome, to je sada obaveza, upozorava struka. No obzirom na blokade izvjesno je da se Godišnji nacionalni plan neće naći pred aktuelnim vijećem ministara.

– Smatram da bi to trebao biti uvjet za imenovanje novog mandatara iako, napominjem to ne bi trebalo biti više bilo kakvo političko pitanje. To treba da ide godinu za godinom. Međutim, mi smo imali prvi Program reformi koji je u teškim okolnostima u velikolj mjeri ispunjen, kazao je Denis Čarkadžić, istraživač Istinomjera.

Iako se glasovi još zbrajaju, kalkulacije uveliko traju, pa su i prognoze da bi SNSD SDA mogli biti izostavljeni u novoj garniture vlasti. Iz HDZ poručuju euroatlanske integracije uz izmjene Izbornog zakona, ostaju prioritet.

– S naše strane učinit ćemo sve što od nas Brisel formalno zatraži. Ja sam uvjeren da ćemo naći dovoljno partnera koji žele na taj način izgraditi svu strukturu izvršne vlasti na kojem ćemo moći bazirati brzo donošenje odluka na novom Vijeću ministara, uzjavio je dragan čović, predsjednik HDZ BiH.

A pitanje je ko bi mogao činiti tu novu vlast. Ako nije SNSD, mogli biti biti PDP i SDS, no koliko će I oni biti spremni otkočiti blokade. Branislav Borenović poručuje, nije pitanje volje nego obaveza.

– Nisam za to da se busamo u prsa i da se tu pravi oko toga neka teška politička tema. To su jednostavno stvari koje su utvrđene. Potvrđene, ponovo 2019. godine odlukom Predsjedništva u kojem sjedi Milorad Dodik. Nema tu pristali ili ne pristali, mi imamo obaveze koje su preuzete, rekao je Borislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Euroatlanski put nema alternativu, aktivnosti na tom putu moraju se intenzivirati, napominje nekadašnji šef vojnog dijela bh. misije pri NATO – u Alija Kožljak.

– Ja bih posebno očekivao od PDP da ono što je dogovoreno I što je već usaglašeno I regulisano da neće praviti problem. Najveći problem po pitanju SNSD je što se ne poštuju zakoni tako da to nepredvidivo djelovanje nije se moglo predvidjeti nego destruktivno podrivanje institucija BiH, rekao je Alija Kožljak, bivši šef vojnog odjela bh.misije pri NATO.

Podjsetimo, ANP je više od godinu kamen spoticanja za imenovanje vlasti na državnom nivou. Protiv slanja ovog dokumenta, bio je Milorad Dodik, dok su druga dva člana kolektivnog šefa države, Šefik Džaferović i Željko Komšić, uslovljavala su imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara, slanjem Godišnjeg akcionog plana u Brisel. S druge strane, o ekonomskim benefitima ulaska u NATO Savez u našoj zemlji se rijetko govori, iako dokumenti koji se moraju poslati u Brisel, pored ostalog, podrazumijevaju široke i značajne reforme i na političkom i na ekonomskom planu, posebno one koje se tiču korupcije.

Sve detalje pogledajte u prilogu Berlmine Čorbić.

 

okanal.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa