20 C
Sarajevo
Sub, 06, 22

Paul Cronin dobitnik nagrade za investiciju godine SBF-a

Rudnik Vareš je primjer održivog rudarstva za druge investitore.

Nakon dvije godine ponovo se održava Međunarodna konferencija za poslovanje i investicije – Sarajevo Business Forum (SBF), nastavljajući tradiciju okupljanja na jednom mjestu najuglednijih poslovnih i političkih lidera iz cijeloga svijeta.

Osim što je savršena prilika za investiture, Sarajevo Business Forum također odaje priznanja za izvrsnost u poboljšanju regionalne poslovne sredine, podržavajući nove ideje, uspješne kompanije i pojedince. Ove godine, stručni žiri dodijelio je nagradu “Sarajevo Business Bridge Awards” za investiciju godine Paulu Croninu, direktoru kompanije Eastern Mining, za izvanredni razvoj poslovanja, te najveću stranu investiciju u Bosni i Hercegovini. Cronin je primio nagradu u svečanoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, u prisustvu svjetskih i regionalnih političkih i poslovnih lidera.

“Ova nagrada predstavlja veliku čast, prepoznavanje našeg rada i napora. Drago nam je da će naša investicija u Projekt Vareš, u ukupnom iznosu od 250 miliona dolara, zaposliti preko 450 osoba kada bude potpuno operativan. Mi ovo nazivamo projektom s razlogom, jer se čitav koncept ne odnosi samo na rudnik, nego na održivo rudarstvo, održiv razvoj mogućnosti, u korak s razvojem lokalnog lanca nabavki i zajednice. Ali i više od toga, ovo je ulaganje u razvoj ljudi, kako bi se osiguralo da ova industrija dobije onu razinu znanja i vještina koje će se primijeniti i izvan Vareša,” izjavio je Paul Cronin ovom prilikom.

PROČITAJ  Ponovo pokrenut sajt Valuta.rs - Finansijski magazin Srbije

Kompanija Eastern Mining je prepoznata po novom standardu za rudarske kompanije koje razvijaju svoj projekt od istraživanja do proizvodnje na način koji koristi lokalnoj zajednici i omogućuje njen prosperitet, a rezultati iskopavanja se dijele ravnopravnije i pravednije

Osim toga, projekt Vareš služi kao uzor rudarskoj industriji u BiH, koja već bilježi značajan porast stranih ulaganja u istraživanje bosanskohercegovačkih minerala, jasno pokazujući drugim evropskim zemljama da se osiguranje sirovina može postići i uz pozitivne ekonomske i uticaje na okoliš.

Paul Cronin je također jedan od panelista na panelu SBF-a pod nazivom „Nearshoring – Potencijal za Zapadni Balkan”, organiziran kako bi ukazao na mogućnost preraspodjele proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu i regiju.

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

-Click Here To Join Native Media

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa