Sastojci:
1 kg mladog krompira
2 pastrmke
2 grančice svježeg ruzmarina
5 čena bijelog luka
1 limun
svjež bosiljak, peršun
maslinovo ulje
Priprema:
Očišćenu, opranu i osušenu ribu zasjecite s obje strane na tri mjesta. Narendajte koru limuna. Posolite i pobiberite ribu spolja i iznutra, prelijte s dvije kašike maslinovog ulja i malo limunovog soka i pospite polovinom limunove kore.
U svaku ribu po jedan čen bijelog luka, grančicu ruzmarina, listić bosiljka, malo peršina i krišku limuna. Krompir oljuštite i isjecite na polovine ako je potrebno. Posolite po ukusu, dodajte isjeckano preostalo začinsko bilje.
Prelijte s dve kašike maslinovog ulja, dodajte koru pola limuna. Promiješajte i stavite u pleh. Dodajte ostatak bijelog luka i pecite oko 20 minuta u rerni na 200 stepeni. Tada na krompir položite ribu. Pecite još oko pola sata. Poslužite odmah.
BONUS VIDEO: