Pastrmka na mladim krompirićima, pečena u rerni

Sastojci:

1 kg mladog krompira

2 pastrmke

2 grančice svježeg ruzmarina

5 čena bijelog luka

1 limun

svjež bosiljak, peršun

maslinovo ulje

Priprema:

Očišćenu, opranu i osušenu ribu zasjecite s obje strane na tri mjesta. Narendajte koru limuna. Posolite i pobiberite ribu spolja i iznutra, prelijte s dvije kašike maslinovog ulja i malo limunovog soka i pospite polovinom limunove kore.

U svaku ribu po jedan čen bijelog luka, grančicu ruzmarina, listić bosiljka, malo peršina i krišku limuna. Krompir oljuštite i isjecite na polovine ako je potrebno. Posolite po ukusu, dodajte isjeckano preostalo začinsko bilje.

Prelijte s dve kašike maslinovog ulja, dodajte koru pola limuna. Promiješajte i stavite u pleh. Dodajte ostatak bijelog luka i pecite oko 20 minuta u rerni na 200 stepeni. Tada na krompir položite ribu. Pecite još oko pola sata. Poslužite odmah.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

drugi upravo čitaju