OVU SOČNU PITU STALNO SU SPREMALI DRUGU TITU Pjevali su joj i pjesme, a evo kako se pravi

ovu sočnu pitu stalno su spremali drugu titu pjevali su joj i pjesme, a evo kako se pravi

Potrebno je:

Za tijesto:

250 g mekog brašna,

malo soli,

jaje,

100 ml mlake vode,

kašika ulja.

Za fil:

500 g sitnog sira,

jaje,

100 ml kisele pavlake,

so.

Za preliv:

250 ml neutralne pavlake

Priprema:

U posudu za miješenje sipati brašno i so, dodati jaje, vodu, kašiku ulja i zamijesiti tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Sve sastojke za fil – sir, jaje i pavlaku – izmiješati, a zatim posoliti prema ukusu.

Stolnjak raširiti, obilno posuti brašnom, prebaciti odležano tijesto i malo ga rukama rastanjiti. Posuti brašnom sa gornje strane, pa oklagijom razvući tijesto na početni pravougaonik.

Zatim podvući ruke pod tijesto, i sa svih strana povlačiti ka sebi dok se ne dobije veći pravougaonik. Fil naneti na trećinu  po dužoj strani, urolati pomoću stolnjaka i isjeći na jastučiće veličine od 5 do 7 centimetara.

U velikom loncu zakuvati vodu sa malo soli, kad provri, spuštati štrukle, pa kuvati 10-ak minuta. Vaditi rešetkastom kašikom, složiti ih tijesno u manju tepsiju i preliti pavlakom i sa malo vode u kojoj su se kuvale, da ogreznu.

Peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta, piše Trpeza.

BONUS VIDEO:

OVU SOČNU PITU STALNO SU SPREMALI DRUGU TITU Pjevali su joj i pjesme, a evo kako se pravi Aloonline.ba.

aloonline.ba

drugi upravo čitaju