Ovo voće i povrće sadrži najviše pesticida

Liječnici i dijetetičari neprestano nas potiču da jedemo više voća i povrća bogatog vlaknima i hranjivim tvarima jer kažu da su dobri za nas! Ne griješe. Brojne studije hvale zdravstvene prednosti jedenja namirnica poput borovnica, špinata, mrkve, brokule i gljivAli što ako se izlažete potencijalno štetnim pesticidima?

Upravo je to pokazalo najnovije istraživanje neprofitne Environmental Working Group (EWG): više od 75% neorganskih svježih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida. To je još veći postotak od rezultata slične studije EWG-a prošle godine. Izvješće se temelji na federalnim podacima prikupljenim iz tisuća uzoraka 46 različitog konvencionalno uzgojenog voća i povrća.

EWG koristi ove podatke za izradu dva popisa: “Dirty Dozen”, kako ga grupa naziva, uključuje voće i povrće koje je najviše kontaminirano pesticidima, i “Clean Fifteen”, sastavljeno od proizvoda s najnižom razinom pesticida.

Ideja je pomoći potrošačima da donesu informirane odluke o proizvodima u trgovini mješovitom robom.

Trebate li biti zabrinuti zbog pesticida na svojim proizvodima?
Ako ste zabrinuti zbog pesticida u svojoj hrani, najgora stvar koju možete učiniti je potpuno izbaciti unos voća i povrća. Većina Amerikanaca ga već ne jede dovoljno, prema CDC-u.

“Rizici povezani s nedovoljnim unosom hrane daleko nadmašuju sve brige povezane s konzumiranjem hrane s popisa prljavog voća i povrća”, rekla je Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka.

I suprotno uvriježenom mišljenju, Manaker je rekao da pesticide ne sadrže samo konvencionalni proizvodi. Izraz “organski” ne znači “bez pesticida”, primijetila je.

“Organski ili prirodni pesticidi ili drugi dodaci mogu zvučati bezopasno, ali u nekim slučajevima visoka izloženost može biti zabrinjavajuća”, rekao je Manaker. “Na primjer, bakreni sulfat, prirodni spoj koji se koristi na određenim usjevima za sprječavanje rasta gljivica, može biti povezan s oštećenjem jetre kada je izloženost previsoka.”

Prema Manakeru, količina ostataka pesticida prisutnih na proizvodima vjerojatno je premala da bi imala veći utjecaj. “Nitko od nas ne jede količinu proizvoda koja bi imala značajan učinak na naše zdravlje – na primjer, žena bi trebala pojesti više od 400 jagoda svaki dan kako bi dosegla razine ostataka pesticida povezane s potencijalnim rizicima”, rekla je.

Dok su jagode i ove godine ostale na vrhu popisa “Dirty Dozen”, postoji nekoliko novih dodataka grupi – točnije, borovnice i zelene mahune, koje su izbacile rajčice na 13. mjesto, a celer na 15. mjesto.

“U usporedbi s zadnjim putom kada je USDA testirao borovnice i mahune, 2014. odnosno 2016., broj uzoraka s vidljivim ostacima pesticida se povećao”, primijetio je EWG, ističući da su kemikalije pronađene u 90 posto nedavnih uzoraka za oboje hrana..

Popis voća i povrća s najviše pesticida:

-Jagode

– Špinat
– Kelj, blitva i senf
– Breskve
– Kruške

– Nektarine
– Jabuke
– Grožđe
– Papričice

– Trešnje

– Borovnice
– Zelene mahune

Ako ste ljubitelj avokada, dobra vijest za vas: ovo je voće i ove godine na vrhu ljestvice najčišćih proizvoda.

“Avokado ima debeli vanjski sloj koji ga štiti, što znači da poljoprivrednici mogu koristiti manje pesticida kada ga uzgajaju”, objašnjava ona. “S druge strane, osjetljivi proizvodi koji se uzgajaju blizu tla, poput jagoda i špinata, nisu toliko prirodno zaštićeni i stoga se prskaju s više pesticida.”

Gotovo 65% uzoraka Clean Fifteen nije imalo vidljive ostatke pesticida, prema EWG-u. Nešto više od 10% Clean Fifteen uzoraka imalo je ostatke dva ili više pesticida, a niti jedan uzorak od prvih šest artikala nije bio pozitivan na više od tri pesticida, piše Eat This, Not That.

Popis voća i povrća s najmanje pesticida:
-Avokado
-Kukkuruz šećerac

– ananas
– luk

– Papaja

– slatki grašak

– šparoge
– dinja
– kivi

– Kupus

-Gljive
-Mango
-Slatki krompir
-Lubenica

– Mrkva

Ovo voće i povrće sadrži najviše pesticida Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju