21 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

Ovo su najskuplji gradovi za život

Upoznajte se sa 8 najskupljih gradova na svijetu i saznajte razloge zašto su cijene u ovim gradovima dostigle najviši nivo.

Proces selekcije nije jednostavan u uključuje mnoge faktore koji su međusobno uslovni, anketa obuhvata 173 grada na pet kontinenata, upoređujući svakodnevne troškove života, uključujući smještaj, cijene hrane i pića, prevoz, rekreaciju i cijenu alkohola.

Istraživanje je sprovedeno od strane sajta Statista, koji se bavi prikupljanjem kvantitativnih podataka i analizom.

Singapur

-Zemlja: Singapur

-Troškovi življenja: 3.604 $/mjesečno

-Populacija: 5,6 miliona

Dok su mnogi gradovi u Aziji bili gore-dolje na listi najskupljih gradova na svijetu tokom godina, Singapur sada zauzima jedno od prvih mjesta. Singapur je suvereni grad-država na ostrvu u jugoistočnoj Aziji.

Zbog njegove čuvene čistoće i korišćenje zelene energije Singapur se svrstava među najskuplje gradove na svijetu. Cijene namirnica, automobila i putovanja su previsoke u Singapuru.

Hong Kong

-Zemlja: Kina

-Troškovi življenja: 3.879 $/mjesečno

-Populacija: 7,4 miliona

Hong Kong je poseban administrativni region. Njegov status centra sa lokalnom upravom i stanovanjem daje mu sve karakteristike grada.

Hong Kong je jedna od najgušće naseljenih oblasti na svijetu sa visokim cijenama stanova. Život u Hong Kongu je jedinstveno iskustvo, jer je stanovanje skupo i rijetko.

Pariz

-Zemlja: Francuska

-Troškovi življenja: 3.910 $/mjesečno

Na listi se nalazi i uvijek prepoznatljiv luksuz Pariza. Ne samo da je dom Luvra, najprestižnijeg muzeja na svijetu, i Ajfelove kule, već i kultna Jelisejska polja, nevjerovatni restorani i beskrajne druge atrakcije čine ga svjetskom prijestonicom romantične destinacije za odmor.

Ovo ga takođe čini jednim od najskupljih mijesta za život sa punim radnim vremenom. Kirija zapravo nije najveći trošak grada – Njujork je mnogo skuplji, vjerovali ili ne.

  U aprilu u BiH 81,7 hiljada turista, ostvareno 165,9 hiljada noćenja

Osaka

-Zemlja: Japan

-Troškovi življenja: 4.157 $/mjesečno

Populacija: 2,69 miliona

Osaka u regionu Honšu u Japanu je najnaseljeniji grad u svojoj prefekturi (treći je najnaseljeniji u Japanu, sa skoro 2,7 miliona stanovnika). Iako nije toliko gužva kao Tokio, Osaka to nadoknađuje veoma visokim troškovima života, djelimično zahvaljujući dugoj istoriji Osake kao centralnog ekonomskog centra Japana.

Zbog veoma visokih cijena hrane u gradu i cijena zakupa, Osaka je jedan od najskupljih gradova na svijetu, za koji se procjenjuje da prosječnu četvoročlanu porodicu košta oko 480.000 jena mjesečno (oko 4.157 dolara).

Kopenhagen

-Zemlja: Danska

-Troškovi življenja: 4.234$/mjesečno

-Populacija: 799 hiljada

Kopenhagen, glavni grad Danske, grad je sa preko 799.000 ljudi. Naseljeniji je i urbaniji od bilo kog drugog grada u zemlji.

Troškovi života u Kopenhagenu znače da će četvoročlana porodica morati da plaća oko 4.234 dolara mjesečno (preko 37.000 kruna).To čak ni ne uzimajući u obzir cijene zakupa skuplje od 84 odsto ostatka svijeta i izuzetno visoke cijene hrane. Danska je već poznata kao jedna od najskupljih i najraskošnijih zemalja na svijetu, a ovo je najskuplji grad koji ima.

Tel Aviv

-Zemlja: Izrael

-Troškovi življenja: 4.360 $/mjesečno

-Populacija: 435 hiljada

Tel Aviv u Izraelu se stalno penje na rang listi najskupljih gradova na svijetu, dobrim dijelom zbog rastuće vrijednosti izraelske valute, šekela, u poređenju sa američkim dolarom.

Njegovi troškovi života za četvoročlanu porodicu bez stanarine procjenjuju se na oko 4.361 dolar mjesečno.

Krajem prošle godine Tel Aviv je zauzimao suvereno prvo mjesto na ovoj listi. Cijene namirnica i prevoza su dva glavna faktora koja su doprinijela rastu troškova života u Tel Avivu.

Njujork

-Zemlja: Sjedinjene Američke Države

-Troškovi življenja: 5.006 $/mjesečno

  Ovo su najbolje CIPELE za vaš HOROSKOPSKI ZNAK

-Populacija: 8,41 milion

Najskuplji grad u Sjedinjenim Državama je, što ne iznenađuje, i najpoznatiji. “Velika jabuka” je grad koji na rukavu nosi bogatstvo i glamur. Ali u stvarnosti, to je užurbana metropola od preko 8,4 miliona ljudi, od kojih svi žive u veoma različitim ekonomskim uslovima.

Grad ima visoku stopu nezaposlenosti od preko 9% i prosječne cijene kuća preko 650.000 dolara, često blizu milion dolara.

Ne samo stanovanje, već i zabava, hrana i školovanje podižu cijene Njujorka u nebo. Čak i komunalije i prevoz koštaju 1,5 puta, do čak 1,8 puta više od nacionalnog prosjeka.

Ženeva

-Zemlja: Švajcarska

-Troškovi življenja: 5.381 $/mjesečno

-Populacija: 198 hiljada

Najskuplji grad na svijetu je Ženeva. Švajcarska je poznata po luksuzu, po satovima, po kućama na zaleđenim jezerima koje izgledaju raskošno.

Porezi u Ženevi, najpoznatijem gradu u zemlji, relativno su niski, dok su raspoloživi prihodi ljudi koji žive ovdje generalno veoma visoki. Međutim, to ih ne sprečava da potroše novac kako bi platili sve smiješno visoke račune u Ženevi, kao što su prosječne cijene najma koje su dvostruko veće od onih u Amsterdamu.

Procjene sugerišu da je prosječnoj porodici potrebno 5.381 dolara da bi preživjela u Ženevi, iako neki izvori navode čak 7.000 dolara.

Najskuplji gradovi na svijetu imaju izuzetno visoke cijene zakupa pored osnovnih troškova života za stvari kao što su hrana, lijekovi, zabava, prevoz, cijena rente, odjeća i još mnogo toga. Po pravilu, u većini slučajeva, a zbog novih okolnosti i životnih navika koje je su izazvali pandemija i rat u Ukrajini, tržište nekretnina je nakon blage stabilizacije početkom ove godine, opet ušlo u turbulentan period, prenosi B92.

pressmediabih.com

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa