Osvjetljenje koje trpezariji daje potpuno novi sjaj

Trpezarija je važan prostor posvećen kućnoj zabavi i uživanju u obrocima sa porodicom i prijateljima.

Osvjetljenje u ovoj prostoriji pomaže u postavljanju privlačnog ambijenta i takođe utiče na ukupan dizajn. Elegantan element koji se uklapa u stil enterijera usidriće trpezarijski sto, podstičući prijatno okruženje za zabavu.

Stil nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir pri izboru osvjetljenja. Veličina određuje da li će se uređaj savršeno uklopiti ili će se čudno isticati. Prema opštem pravilu, rasvjetno tijelo treba da bude jedna trećina širine stola da bi izgledalo proporcionalno.

Dakle, da li rasvjetno tijelo treba da zauzima centralno mjesto u prostoriji? Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bi mogao da glasi: postavljanje zavisi od lokacije trpezarijskog stola. Izrazito svjetlo treba da bude centrirano iznad stola, bez obzira gdje se nalazi u prostoriji. Ovo naglašava trpezarijski prostor i stvara “namjerno” okruženje, a takođe pomaže da se otvoreni prostor podijeli na zone.

osvjetljenje koje trpezariji daje potpuno novi sjaj

Foto: Interior design

Postavite nisko viseće elemente najmanje osamdesetak centimetara iznad stola da biste izbegli kontakt sa središnjim djelom. Ovo je udobna visina koja omogućava svima koji sjede za stolom da se vide i komuniciraju. Međutim, ovo zavisi od vašeg prostora, pa još jednom provjerite prije instalacije.

Osvjetljenje čini mnogo više od toga da preplavi prostor svjetlom, ono takođe dopunjuje stil sobe i postavlja ton. Bilo da se radi o elegantnom lusteru koji donosi dramu ili o elegantnom privjesku koji odgovara minimalističkoj vibraciji, rasvjetno tijelo lako postaje krajnja fokusna tačka u prostoru.

Nisko viseći elementi naglašavaju trpezarijski sto i stvaraju prijatan prostor za razgovor. Luster je privlačan komad koji je dostupan u mnogo različitih stilova. Privjesci su idealni za moderne i minimalističke trpezarije. Idite sa jednim velikim privejskom ili eksperimentišite sa tri manja da biste dali smjelu izjavu.
Ne zaboravite da jedno rasvjetno tijelo možda neće biti dovoljno da osvjetli cijelu trpezariju.Ugradno osvjetljenje i zidne svjetiljke unose dodatno svjetlo u prostoriju.

www.dominfo.ba

drugi upravo čitaju