OSMAN OSUĐEN NA SEDAM I PO GODINA: NAKON SVAĐE, PUCAO DVA PUTA NA MUŠKARCA, NANIO MU POVREDE OPASNE PO ŽIVOT

ilustracija

Njega je osudio Osnovni sud distrikta po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH za pokušaj ubistva i neovlašteno držanje oružja.

Husejnović je optužen da je 10. marta 2021. godine, oko tri sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta “Omer prom”, iz pištolja koji je nelegalno posjedovao, pucao u N.A. u namjeri da ga ubije.

  • Husejnoviću se stavlja na teret da je u oštećenog, koji se dovezao i zaustavio automobil kod navedenog objekta, ispalio dva hica, od kojih je jedan pogodio oštećenog u stomak, nanijevši mu teške povrede opasne po život- navode iz Tužilaštva.

Nakon toga, kako se dodaje, on se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni prevezen u brčanski medicinski centar.

Kako se navodi u optužnici, pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice, kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija i odmah ga predala Tužilaštvu, koje je zbog opasnosti od bjekstva predložilo sudu da mu odredi pritvor.

  • Nakon sprovedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu tereteći Husejnovića za krivično djelo ubistvo u pokušaju, kao i za krivično djelo neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje- navode iz Tužilaštva.

Po održanom glavnom pretresu, on je pred Osnovnim sudom nepravosnažno osuđen za pokušaj ubistva na sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci, te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci, pišu Nezavisne novine.

  • Na prijedlog Tužilaštva, izrečena mu je i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta – pištolja marke CZ M-70 kalibra 7,65 mm, koji će biti uništen u skladu s presudom. Jednako kao i Tužilaštvo, presudu Osnovnog suda optuženi može pobijati žalbom- dodaju u Tužilaštvu.

hayat.ba

drugi upravo čitaju