Oribatidna (oklopna) grinja je NAJJAČA ŽIVOTINJA na planeti Zemlji!

Velika oko 1 milimetar, oribatidna grinja ili oklopna grinja je poput najjačeg bića – životinje na planeti Zemlji ili na svijetu. Za nas ljude, sposobnost da podignemo čak i dvostruko veću tjelesnu težinu…

je impresivan atletski podvig, ali blijedi u usporedbi sa snagom koju pokazuju stotine puta manja stvorenja.

Na primjer , azijski mrav tkalac može podići težinu 100 puta veću od vlastitog tijela, dok balegar može podići težinu do 400 puta veću od vlastite tjelesne težine. To je kao ljudsko biće koje može podići desetke tona, znate, kao Superman.

Ali čak ni ovi impresivni kukci ne mogu se približiti najjačem stvorenju na licu planeta, sićušnom oribatidna grinja, koja zahvaljujući svom izuzetno snažnom egzoskeletu može podići nevjerojatnih 1180 puta veću tjelesnu težinu.!

Oribatidna (oklopljena) grinja je otprilike veličine zrna pijeska, veličine između 0,2 mm i 1,4 mm, ali kada je riječ o veličini i težini, ona je daleko najjača životinja na svijetu. Da bi dostigao svoju snagu, čovjek bi trebao moći podići oko 82 tone!

Jedan od glavnih razloga zašto su oribatidne grinje i mnogi drugi kukci mnogo jači od drugih životinja je njihov egzoskelet. Znatno je lakši i jači od kostiju, što im omogućuje da više energije posvete snazi ​​mišića. Ali u igri su i drugi čimbenici, poput omjera površine i volumena te mase. Grinja je teška samo 100 mikrograma!

Kada bi oklopna grinja bila veličine čovjeka, bila bi izuzetno slaba zbog jednostavne fizike. Veća stvorenja mogu imati veće mišiće, ali velik dio njihove snage odlazi na podupiranje vlastite težine. Nasuprot tome, sićušni kukci mogu posvetiti više svoje mišićne snage dizanju tereta jer imaju manju masu za nošenje.

Oribatidne (oklopljene) grinje žive u tlu šumskog tla i igraju ključnu ulogu u razgradnji organskog materijala, slično glistama. Oni također doprinose širenju sjemena, poboljšavaju strukturu tla i smanjuju broj patogenih insekata i parazita štetnih za ljude i stoku.

zanimljivostidana.com

drugi upravo čitaju