Optuženi jer su varali na poticajima

Općinski sud u Livnu potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva u Livnu protiv 49-godišnjeg J.B. iz Tomislavgrada, 51-godišnjeg  I.B iz Tomislavgrada i 65-godišnjeg Ž.D. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produžena kaznena djela “obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti”.

Optuženima J.B i I.B se stavlja na teret da su u periodu 2017.-2020. godine, prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu podršku po modelu poticaja proizvodnji, kao dokaz o kupovini sjemena, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a u Livnu, uz zahtjeve prilagali lažne i krivotvorene račune za kupovinu sjemena, izdane od strane raznih pravnih osoba s područja FBiH i RS-a, za koje račune i fakture je naknadnom kontrolom Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđeno da su neistiniti, odnosno da nikada nisu izdani od strane pravnih osoba koje se navode kao izdavatelji.

Ovom radnjom je resorno ministarstvo, dovedeno u zabludu da se radi o istinitim i vjerodostojnim računima za kupovinu sjemena.

 Kako se navodi, spomenuto ministarstvo je zahtjeve optuženih ocijenilo kao osnovane i dalje zahtjeve za poljoprivredne poticaje uputilo na isplatu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje je optuženima, i to J.B u periodu 2017.-2020. godine na ime poljoprivredne proizvodnje isplatilo ukupno 74.788,00 KM poticajnih sredstava, dok je optuženom I.B. isplaćeno ukupno 53.811,00 KM poticajnih sredstava.

Ta sredstva ujedno predstavljaju i iznose protupravno stečene imovinske koristi.

Optužnicom tužiteljstva, optuženom J.B. se također stavlja na teret da je za određene novčane iznose poljoprivrednicima, s područja HBŽ-a, a s kojima je prethodno tužiteljstvo zaključilo sporazume o priznanju krivnje, prodavao, lažne račune, fakture i otpremnice pravnih osoba s područja FBiH i RS-a, koje su isti uz zahtjeve za ostvarivanje prava na poticaje u poljoprivredi, resornom ministarstvu, prilagali kao dokaze o kupovini sjemena, a za koje je kontrolom također utvrđeno da nisu izdani od strane pravnih osoba koje se navode kao izdavatelji istih.

Optuženom Ž.D. se stavlja na teret da je jednoj osobi na području općine Tomislavgrad prodao krivotvorene fakture, račune za kupovinu sjemena i otpremnice, koje je ta osoba predala uz zahtjev za ostvarivanje prava na poticaj, a koji je od resornog ministarstva ocijenjen kao neosnovan iz razloga što je utvrđeno da se radi o lažnim financijskim dokumentima, koji se dostavljaju kao dokazi za kupovni sjemena.

Optužnicom tužiteljstva je od optuženih J.B i I.B. predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi u ukupnom iznosu od 128.599,00 KM.

Također, optužnicom je predloženo izvođenje preko stotinu materijalnih dokaza kao i saslušanje većeg broja svjedoka.

The post Optuženi jer su varali na poticajima appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju