ODRŽANO ROČIŠTE U POSTUPKU KOJI JE POKRENUT NAKON HAPŠENJA AZRE: EVO ŠTA JE REKLA U SUDU BIH

održano ročište u postupku koji je pokrenut nakon hapšenja azre: evo šta je rekla u sudu bih

Za ovo krivično djelo, navela je sutkinja Uzunović, u Srbiji se može izreći kazna u trajanju od 40 godina.

Studentica Azra Šabanović iz Brčkog uhapšena je u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu. Pravosuđe Srbije je potražuje zbog pomaganja u ubistvu Ranka Radoševića (54) zvanog Ranko Eskobar, 9. marta ove godine u beogradskom naselju Rušanj.

Na početku pretresa Uzunović je upitala Šabanović je li krajem februara do marta bila u Srbiji, djevojka je odgovorila:

  • Jesam, do 7. marta sam bila u Beogradu – kazala je Šabanović, te potvrdila da je saznala da je za njom raspisana potjernica tek kad je policija u Sarajevu došla po nju na Bjelave.

Advokat Samir Kočo, koji zastupa Šabanović, rekao je da odbrana traži da predmet ide u redovnu proceduru. S obzirom na ovo izjašnjenje, od pravosudnih organa Srbije bit će zatraženo da podnesu zahtjev za ekstradiciju sa svom potrebnom dokumentacijom.

održano ročište u postupku koji je pokrenut nakon hapšenja azre: evo šta je rekla u sudu bih
ODRŽANO ROČIŠTE U POSTUPKU KOJI JE POKRENUT NAKON HAPŠENJA AZRE: EVO ŠTA JE REKLA U SUDU BIH

Kako je po potjernici zatraženo da se Šabanović izrekne zadržavanje, to će sutkinja naknadno odlučiti hoće li studentica zadržavanje od 18 dana provesti u zatvoru ili u kućnom pritvoru pod mjerama zabrane.

  • Ona je vanredni student, upisala je magistarski, ima dvije adrese, u Brčkom i u Studentskom domu na Bjelavama, gdje je i nađena. I sama je rekla da je boravila u Beogradu, ali vidjet ćemo pod kojim okolnostima. Do dostavljanja zahtjeva za izručenje predlažemo da se pusti i odredi joj se ili kućni pritvor ili mjere zabrane. Azra je dijete nepovezano bilo s čim i nema namjeru bježati. Ona se nije krila – kazao je advokat Kočo.

Po ugovoru o međunarodnom o izručenju vlastitih državljana, Šabanović bi mogla biti izručena Srbiji.

Advokat Damir Kočo je nakon ročišta izjavio da je pisanje medija u Srbiji o Azri Šabanović tendenciozno.

  • Smatramo da žuta štampa u Srbiji, ne potkrepljujući činjenicama, kod javnosti već stvara krivu sliku, tako da je  potraživana državljanka BiH već presuđena. Iz svih tekstova žute štampe u Srbiji javnost može donijeti krive zaključke, a podsjećamo da presumpcija nevinosti važi svuda i objave medija bi trebale biti objektivne – kazao je Kočo, piše Avaz.

hayat.ba

drugi upravo čitaju