16 C
Sarajevo
Sub, 09, 22

OD DANAS VAŽE NOVA PRAVILA: OVAKO SU REGULIRALI VOŽNJU ELEKTRIČNIH ROMOBILA U SUSJEDSTVU

U MUP-u Hrvatske ističu da se novim zakonom prvi put regulira vožnja električnih romobila, monocikala, segwaya i sličnih vozila koja su sada svrstana u posebnu kategoriju pod nazivom “lično prijevozno sredstvo”.

Zakon ih opisuje kao vozilo koje nije razvrstano ni u jednu drugu kategoriju, bez sjedećeg je mjesta, motor im nije jači od 25 kubika ili 0,6 kW, a maksimalna brzina veća od 25 km/h.

Propisane su površine po kojima se mogu kretati te uvjeti koje moraju ispunjavati vozila i njihovi vozači prilikom učestvovanja u saobraćaju, ističu u MUP-u.

Tako, primjera radi, svi vozači “ličnog prijevoznog sredstva” moraju imati kacigu, a ne samo stariji od 16 godina kao vozači bicikala. Moraju voziti biciklističkom stazom, a ako je nema, mogu ići polako po trotoaru te tzv. zonama smirenog saobraćaja.

No, tokom noći ili smanjene vidljivosti svi vozači bicikala, romobila i sličnih električnih vozila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Kazna od 300 kuna propisana je za vozače e-romobila, ali i bicikliste koji se voze sa slušalicama na oba uha.

Ako je električni romobil snažniji od 0,6 kW ili brži od 25 km/h, ne smije se koristiti u javnom saobraćaju, pa je jedina opcija da se limitiraju ili atestiraju i, ako je to moguće, registriraju, ističu u udruzi za e-mobilnost Strujni krug.

I dok iz te udruge pozdravljaju odredbu koja s 300 kuna kažnjava parkiranje na javno dostupnim punionicama za električna vozila, smatraju da će obveza nošenja kaciga za sve vozače e-romobila usporiti prihvaćanje novih oblika prijevoza koji imaju potencijal rasteretiti gradska središta od gužvi i smanjiti onečišćenje od ispušnih plinova.

OD DANAS VAŽE NOVA PRAVILA: OVAKO SU REGULIRALI VOŽNJU ELEKTRIČNIH ROMOBILA U SUSJEDSTVU
Ilustracija

U MUP-u podsjećaju da se zakonskim izmjenama uvodi obveza svim doktorima, odnosno doktoru koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom doktoru, da skladno pravilniku kojim se propisuju zdravstveni pregledi vozača upozore o privremenoj nesposobnosti.

  Vlasnik pekare na Hvaru u kojoj jumbo pizza košta 500 kuna: ‘To pljačka?! Ma nije, ima tu da se jede’

Takva zabrana ne može biti duža od šest mjeseci, a doktori su u obavezi dano upozorenje evidentirati i u medicinskoj dokumentaciji.

Nakon isteka privremene nesposobnosti vozač neće morati na ponovni doktorski pregled, a za doktore koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti te to ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su prekršajne sankcije. Sankcije su predviđene i za vozače koji će voziti u vrijeme dok im je izdano navedeno doktorsko upozorenje.

No, u MUP-u ističu da će odredbe o privremenoj nesposobnosti vozača stupiti na snagu donošenjem Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, koji je u nadležnosti Ministarstva zdravstva, a mora biti donesen najkasnije za 12 mjeseci.

Kaznu od 300 kuna novi zakon propisuje vozačima koji nemaju kutiju prve pomoći, a jasno se definira i koridor za prolazak vozila hitnih službi na saobraćjnicama s više od dvije saobraćajne trake.

U MUP-u ističu da se novim zakonom prvi put regulira učestvovanje jahača u saobraćaju na cestama, a uvodi se i novi pojam koji označava potpuno automatizirano vozilo, odnosno vozilo koje se može kretati cestom bez prisutnosti vozača.

Propisuje se i sankcija za vozače koji se koriste djelomično automatiziranim vozilima tako da ono upravlja samostalno, a pritom vozači ni ne sjede na vozačkom sjedalu, čime nisu u mogućnosti reagirati u nepredviđenim slučajevima.

Sukladno primjerima iz prakse, izmijenjena je, odnosno proširena obaveza dostave vjerodostojnih podataka o osobi koja je upravljala vozilom u trenutku počinjenja prekršaja snimljenog, primjerice, kamerom za nadzor brzine.

Budući da trenutna visina kazne vozače ne odvraća od činjenja prekršaja, novim se zakonom povećava i iznos kazne za prekršaj neprilagođene brzine, koji se najčešće izriče prilikom saobraćajne nesreće, s petsto na hiljadu kuna, ističu u MUP-u.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa