OBJAVLJENE PORUKE HRVATSKIH POLICAJACA: NEHUMANO POSTUPANJE PREMA MIGRANTIMA, ILEGALNO IH VRAĆALI

objavljene poruke hrvatskih policajaca: nehumano postupanje prema migrantima, ilegalno ih vraćali

Zajedničkim istraživanjem sedmičnika Novosti, Lighthouse Reportsa, Nove TV, portala Telegram, njemačkog Der Spiegela i austrijskog ORF-a utvrđeno je da policija, koristeći WhatsApp grupu kao neformalni način komunikacije o službenim postupanjima prema migrantima i dijeleći pritom velik broj podataka, krši zakone i interne odredbe koje propisuju službene načine obavještavanja. Iz MUP-a tvrde da je sve po zakonu, piše Index.hr.

Riječ je o chat grupi imena “OA Koridor II – Zapad”, po istoimenoj policijskoj akciji koja pokriva zapadne dijelove Hrvatske i čiji je cilj zaštita državne granice od neregularnih migranata. U WhatsApp grupi su policajci gotovo svih hijerarhijskih nivoa, od vrlo nisko pozicioniranih, potom srednjerangiranih, do samog vrha hrvatske policije.

U WhatsApp grupi od najniže rangiranih policajaca do samog vrha MUP-a

Među 33 osobe uključene u policijsku WhatsApp grupu su i visokopozicionirani pripadnici MUP-a. U grupi su sudjelovali Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog direktora policije Nikole Miline; Hari Brnad, tadašnji pomoćnik načelnika Policijske uprave primorsko-goranske (nedavno je izabran za načelnika te uprave); Tomislav Baštek, tadašnji voditelj Odjela za graničnu kontrolu u Sektoru za granicu, Policijske uprave zagrebačke (danas načelnik Policijske postaje Jastrebarsko) i Darko Majetić, pomoćnik zapovjednika Specijalne jedinice policije Rijeka.

Tu je i Jelena Bikić, voditeljica Službe za odnose s javnošću; potom Marina Mandić, tadašnja glasnogovornica MUP-a, Branko Glad, aktualni načelnik policije u Delnicama; Alen Tuđman, tadašnji voditelj Mobilne grupe za nadzor granice, Valent Gašparić, aktualni službenik Uprave za granicu; Domagoj Fabijančić, koji je 2017. imenovan načelnikom Postaje aerodromske policije u Puli; Boris Vrančić, prema saznanjima u to vrijeme zamjenik voditelja mobilne grupe za nadzor granice; Jan Borković, pomoćnik načelnika za granicu PGP Rupa, te Marin Trstenjak, pokretač grupe te navodno tadašnji pripadnik mobilne grupe za nadzor granice.

O čemu se pisalo u grupi?

Policajci su u WhatsApp grupi masovno razmjenjivali informacije o veličini presretnutih grupa migranata, mjestu i vremenu njihovog zatjecanja i nacionalnosti. Kada se zbroje svi zatečeni na screenshotovima, dolazi se do brojke od 1.337.

U grupi su se dijelili i lični podaci, fotografije dokumenata i registarske tablice automobila u vlasništvu sumnjivih pojedinaca. U prepisci sudjeluje i voditeljica Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Marina Mandić, a tu je i njena podređena Jelena Bikić, koja jednom prilikom dijeli lične podatke novinara.

Novinari koji su se bavili ovim slučajem zaključuju da je svrha takvog komunikacijskog kanala po svemu sudeći izbjeći propisno bilježenje tih policijskih postupanja, odnosno vođenje neslužbene evidencije o hapšenjima migranata. Ako ta policijska postupanja u službenim dokumentima zaista nisu navedena, to je vjerojatno da bi se osiguralo da ne mogu biti podvrgnuti nadzoru ili kontroli, odnosno kako bi ih prikrili.

Tu su i međusobne pohvale i ohrabrivanja policajaca i to onih najviših.

“Bravo načelniče!” komentira dojavu načelnika policijske postaje Delnice Branka Glada o privođenju 28 migranata donačelnik PU primorsko-goranske.

“Bravoooo Ajkule… bravo g. zamjeniče načelnika PU PG”, piše jedan policajac, “Svi smo mi jedno, hvala svima na trudu i angažmanu”, na to će Brnad.

Načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno, ujedno i pomoćnik glavnog direktora policije, nakon dojava o uspješnim akcijama uglavnom šalje emotikon koji simbolizira pljeskanje, odnosno pohvalu.

Lighthouse Reports: Potvrdili smo autentičnost screenshotova

Međunarodni novinarski tim utvrdio je autentičnost screenshotova dostavljenih Lighthouse Reportsu. Snimke zaslona je Klaasu van Dijkenu, kodirektoru te medijske organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj, putem aplikacije Signal poslala anonimna osoba, dodavši da se javlja s privremenog broja koji će uskoro ugasiti.

– Trebalo je vremena da pomno pregledamo desetke screenshotova i provjerimo sve vidljive brojeve telefona te započnemo istragu. Kako smo uspjeli potvrditi brojeve, zaključili smo da je malo vjerojatno da je neko fabricirao sve te poruke i snimke zaslona te posjedovao toliki broj telefonskih brojeva koji se podudaraju s brojevima osoba koje ih još posjeduju. Zaključili smo da su poruke apsolutno autentične – kazao jeVan Dijken.

Umorni i rezignirani migranti

Veći broj fotografija prikazuje umorne, rezignirane ili očajne ljude, ponekad i zastrašenih lica. Naročito su potresne dvije na kojima se vide velike grupe migranata koji su polegli licima prema zemlji.

Na nizu fotografija migranti su bosonogi, pored izuvenih cipela, što se poklapa sa svjedočanstvima po kojima im hrvatska policija naređuje izuvanje, a ponekad ih navodno prisiljava da hodaju bosi. Na više fotografija vidljivi su policajci raznih jedinica MUP-a, uključujući i specijalce naoružane automatskim puškama kako nadziru migrante.

Ponegdje se vide i „marice“, čak s jasnim registracijama. Index je nedavno objavio priču o riječkim migrantima koji su primorani spavati i boraviti u šatoru pored željezničke stanice, a koji su nam rekli da su na svom putu najviše problema imali upravo s Hrvatskom policijom.

Fotografije policijskog računara i lični podaci ljudi

U poruci od 27. novembra razmjenjuju se podaci o državljanima Njemačke i Švedske s imenima i datumima njihovih rođenja te markom vozila kojim su ušli u Hrvatsku, ali i screenshotom zaslona policijskog računara, vrlo vjerojatno onog s graničnog prijelaza, na kojem je fotografija jedne od te dvije osobe i svi podaci koje policija može iščitati s lične karte ili pasoša.

Hari Brnad, nedavno imenovani šef riječke policije, pozdravio je tu informaciju emotikonom.

MUP-ova glasnogovornica objavila imena, prezimena i brojeve pasoša AP-ovih novinara

Što se ličnih podataka tiče, iz poruka je vidljivo da je MUP-ova glasnogovornica Jelena Bikić poslala policajcima podatke o trojici novinara Associated Pressa, navodeći njihova imena i prezimena i brojeve pasoša.

U poruci kaže: “Poštovane kolegice i kolege dostavljam informaciju na daljnje korištenje: Služba za odnose s javnošću MUP-a zaprimila je zahtjev agencije Associated Press kojim traže snimanje na granici uz ophodnju granične policije. Zahtjev ćemo odbiti pa možemo očekivati da će samoinicijativno snimati.”

MUP: Ne kršimo zakon

O svemu se oglasio i MUP koji kaže da ne krši zakone te dovodi u pitanje autentičnost screenshotova. Spominje i programe kojima se takve poruke mogu falsificirati i naglašava da je hrvatska policija od zatvaranja Balkanske rute 2016. uhapsila i procesuirala gotovo pet hiljada krijumčara ljudima i evidentirala “više od 4.800 kaznenih djela počinjenih na štetu migranata”.

Skidanje obuće se, ističu, može narediti i zbog skrivanja dokumenata o identitetu ili hladnog oružja.

Iz MUP-a, ipak, priznaju korištenje WhatsApp grupa, ali tvrde da su ove ugašene prije više od tri godine te da se radilo o privremenom rješenju. Isto tako da nema procedura koje zabranjuju policajcima da koriste takve aplikacije, kao ni privatne mobitele u službene svrhe te dijeljenje materijala koji nemaju oznaku tajnosti.

hayat.ba

drugi upravo čitaju