12.7 C
Sarajevo
Ned, 05, 23

NOVO JEZIVO NASILJE U ŠKOLI: DJEČAK OSTAO BEZ SLEZINE, ZAVRŠIO NA OPERACIONOM STOLU

Učenik 8. razreda napadnut je s leđa. Dječak je, prema riječima oca, prilikom pada zadobio povrede rebara i slezine koja mu je u Općoj bolnici odstranjena. Iz škole su potvrdili da postoji video zapis ovog incidenta, te da se postupa po protokolu.

“Počistio mog sina od 45 kila”

  • Na snimci se jasno vidi koškanje, guranje i udaranje mog djeteta koje je okrenuto leđima. To radi grupa od nekoliko učenika. Moj sin nastavlja put ka učionici i iz te grupe se izdavaja jedan dječak koji mu prilazi, opet s leđa, i bukvalno ga je “počistio”, kao što u karateu izgleda čišćenje. Dakle, znatno viši i krupniji dječak je počistio moga sina od 45 kg i to s leđa. Pri padu ruka mog djeteta je bila ispod tijela i on svojom rukom gnječi rebra i dolazi do rupture slezine – priča otac maloljetnog dječaka koji je pretrpio nasilje.

Odmah nakon poziva, otac se upućuje u školu gdje zatiče svoje dijete koje se žali na bolove u rebrima i stomaku.

NOVO JEZIVO NASILJE U ŠKOLI: DJEČAK OSTAO BEZ SLEZINE, ZAVRŠIO NA OPERACIONOM STOLU

Kada sam pogledao snimak, sve mi je bilo jasno

  • Iz škole su me zvali i rekli da je dijete palo i da se žali na bolove u rebrima i stomaku. Ljekarsku pomoć niko nije pozvao. Kada sam otišao do škole pitao sam ga šta se dogodilo, ali je rekao da ne zna, da je u pitanju djelić sekunde. Kada sam pogledao snimak, sve mi je bilo jasno. Napadnut je s leđa, nije imao nikakve šanse da se odbrani. Tražio sam u školi da se pozove policija i direktor, ali sam dobio odgovor “da to tako ne ide” – navodi sagovornik koji je dijete potom sam odveo u bolnicu.
  • Nisam ni slutio da su povrede toliko ozbiljne jer je moj sin sve vrijeme u školi sjedio i razgovarao sa mnom, ali se žalio na bolove pa smo potražili ljekarsku pomoć. U bolnici je ustanovljeno nagnječenje rebara, ali i ruptura te, da je tako nazovem šolje u kojoj leži slezina i da mora da ide na operaciju koja podrazumijeva vađenje slezine. Dijete je sada stabilno, vitalni parametri su u redu i u bolnici je na postoperativnom oporavku. Poznajem ljude koji žive bez slezine i znam da ćemo od sada morati da budemo veoma oprezni kod svake prehlade i virusa. Svaka temperatura će biti problem.

Otac osmaka koji je pretrpio nasilje objašnjava da ovo nije prvi put, već da je njegov sin godinama izložen verbalnom, psihičkom, pa i fizičkom maltretiranju od strane pojedinih vršnjaka, te najavljuje pravnu borbu protiv svih koji su odgovorni za jučerašnji događaj.

NOVO JEZIVO NASILJE U ŠKOLI: DJEČAK OSTAO BEZ SLEZINE, ZAVRŠIO NA OPERACIONOM STOLU

“Ja ću oboje moje djece da ispišem iz te škole”

  • Jutros sam bio u policiji i oni će dalje postupati po protokolu. Ono što ja kao pojedinac mogu učiniti je da protiv svih vinovnika, njihovih roditelja i same škole podnesem tužbe. Policija radi svoj posao, a oni koji nisu radili svoj će snositi posljedice. Ja ću oboje moje djece da ispišem iz te škole. Od prvog razreda upozoravam da dijete dolazi kući plačući, da je izložen raznim vrstama nasilja. Zamislite kako se osjeća dijete kojem bace užinu kroz prozor ili polome naočare. Upozoravao sam učiteljicu, odjeljenskog starješinu, psihološko-pedagošku službu, ali su reakcije izostale i evo šta se juče dogodilo – završava ogorčeni otac.

Iz OŠ su potvrdili škola posjeduje snimak incidenta, te dodaju da se postupa po protokolu koji je predviđen u ovakvim situacijama.

  • Pogledali smo video zapis, sve se odigralo u tridesetak sekundi. Tim za vršnjačko nasilje je već sazvan, sastaje se danas, a djeca učesnici u prisustvu roditelja daju izjave. Nema nikakvog zataškivanja, svi roditelji su momentalno obaviješteni i škola radi sve po protokolu po kojem se postupa u ovakvim situacijama – izjavio je direktor škole.
  • Jedini slučaj koji smo imali sa dječakom koji je juče povrijeđen je kada su mu u 5. razredu polomljene naočare, tada smo se svi angažovali i riješili slučaj.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa