NOVI RODITELJI GUGLAJU O BEBAMA ŠEST PUTA DNEVNO, A EVO ŠTA IH NAJVIŠE ZANIMA

U današnje vrijeme je do informacija puno lakše doći. Ako pogledamo samo tri desetljeća unazad, primijetit ćemo da je roditeljstvo u tom smislu bilo znatno zahtjevnije. Današnji roditelji u nekoliko sekundi i klikova mogu doći do pregršt savjeta.

Istraživanje provedeno na 2000 roditelja s djecom mlađom od dvije godine pokazalo je da novopečeni roditelji u prosjeku Googleu postavljaju pitanja o bebama šest puta dnevno. Jednostavnom računicom dolazimo do oko 2000 pitanja u prvoj godini života djeteta.

Pitanja koja su ti roditelji najčešće postavljali su bila o tome koje proizvode za bebe preporučuju stručnjaci i kako se brinuti o kožnim stanjima poput pelenskog osipa (43 posto). Roditelji su također pretraživali informacije o prehrani za bebu (40 posto), razloge plača bebe (38 posto) i zašto njihova beba ne spava (37 posto).

38 posto ispitanih roditelja priznalo je da ih je iznenadilo kad su shvatili koliko su zapravo malo znali o brizi za bebu u prvoj godini.

Neizvjesnost i strah od pogreške za vrijeme prve godine djetetovog života su zbilja veliki, a 71 posto roditelja koji su sudjelovali u anketi priznalo je da su se uvelike oslanjali na stručnjake za roditeljstvo na tom putu.

Pored upotrebe Googlea, tokom prve godine roditelji su zvali svoje roditelje oko 56 puta, a medicinske stručnjake 67 puta. Također su proveli u prosjeku 1600 sati držeći svoju bebu i borili se kroz 77 neprospavanih noći pa nije ni čudo što su morali posezati za pomoć.

Iako prva godina roditeljstva može biti teška, dvije trećine ispitanih smatra da je roditeljstvo njihovo najveće životno postignuće. Roditelji su posebno uživali u nekim umirujućim ritualima sa svojim bebama, poput nanošenja losiona (42 posto), držanja (39 posto) i zajedničkog fotografiranja (38 posto).

hayat.ba

drugi upravo čitaju