NOVE TRZAVICE U CRNOJ GORI, IZ DPS-A PORUČILI: VLADA JE IZGUBILA NAŠU PODRŠKU

Iz DPS-a navode da je takvom promjenom prioriteta od Vlade propuštena je prilika da se obezbijedi snaženje konsenzusa građanske, proevropske politike, a umjesto toga, potpuno bespotrebno i autodestruktivno potencirane su stare podjele u Crnoj Gori čime je ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da naša Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vrijeme postane i njena prva sljedeća članica.

  • Uprkos ovakvom negativnom obrtu, Demokratska partija socijalista će, bez odlaganja, u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rješenja u vezi sa pitanjima koja zahtijevaju širi politički konsenzus – naveli su iz DPS-a u saopćenju.

U saopćenju se ističe da je na sjednici konstatovano da je Demokratska partija socijalista, nakon pada 42. Vlade Crne Gore, davanjem manjinske podrške u Skupštini nastojala da obezbijedi pretpostavke za dostizanje kvalifikovane većine čime bi bilo omogućeno imenovanje na ključnim pozicijama u pravosuđu. Na taj način Crna Gora bi dobila završna mjerila u poglavljima 23 i 24, i time učinila izvjesnom svoju evropsku budućnost.

  • U tom kontekstu, DPS je i u procesu pregovora i u toku rada Vlade, pokazivao maksimalnu širinu, kooperativnost i spremnost za postizanje kompromisa, upravo pretpostavljajući ključni strateški državni interes dnevnopolitičkim razlikama i razmiricama među konstituentima novoformirane parlamentarne većine.

Ipak, Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata, a čija sadržina značajno ugrožava državne interese Crne Gore, pitanje je od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga nemamo pravo da pređemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora.

Kako bismo izbjegli današnji scenario, više puta smo, tokom prethodne nedjelje upozoravali da se ovo pitanje ne može rješavati ishitreno, te da je bilo nužno uključivanje stručne i naučne javnosti, kako bi se u inkluzivnom procesu došlo do finalne sadržine teksta koji na adekvatan način štiti interese države Crne Gore.

Predsjedništvo je konstatovalo da, kako navedeni apeli nijesu urodili plodom, već je sasvim suprotno, iskazano neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom koje je u finalu rezultiralo Vladinim faktičkim napuštanjem evropskog kursa, nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj Vladi.

Zbog svega navedenog, Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku da uskrati podršku 43. Vladi Crne Gore i ovlastilo Klub poslanika Demokratske partije socijalista da u toku naredne nedjelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini Crne Gore – saopćeno je iz DPS-a.

Sportska centrala

drugi upravo čitaju