NOĆNA MORA MLADE MELISE KOJA JE PRISTALA DA PRODA DIJETE: Gospođo, to nije lutka, to je moja beba

Siromaštvo primorava desetine mladih trudnica da daju svoje bebe na usvajanje u zamjenu za novac, na Filipinima, gdje roditelji koji žele da imaju djecu mogu da “kupe” jednu na Facebooku za samo nekoliko stotina eura, prenosi EFE.

Takav slučaj registrovan je u maju u stanu u Manili, glavnom gradu Filipina. Džojs, 39-godišnja filipinska kozmetičarka, postavila je pitanje o kolekcionarskoj lutki koju je vidjela na Facebook stranici. Odgovor onoga koji je postavio oglas ostavio ju je bez teksta:

-Košta 20.000 pezosa (otprilike 400 eura). Ali to nije lutka, to je dijete koje ću roditi za mjesec dana, gospođo.

Osoba koja je napisala ovu poruku zove se Melisa, 21-godišnja Filipinka koja je zbog ekonomske nesigurnosti i nedostatka podrške porodice i bivšeg dečka, sa kojim je zatrudnila, odlučila da se odrekne svog budućeg djeteta i “da” ga na usvajanje na ogromnom tržištu beba za prodaju na Filipinima.

-Ne mogu svom djetetu da pružim dobar život, nemam novca i ostala sam bez posla kada sam ostala trudna. To je veoma tužno, ali pomirila sam se sa tim i sada samo želim da se uvjerim da je u dobrim rukama – rekla je Melisa na sastanku koji je na kraju imala sa Džojs, na koju je uvjerila da će sa njom bebi biti dobro i koja je pored sakupljanja lutaka već duže vrijeme razmišljala o usvajanju djeteta.

Tri dana nakon njihovog prvog razgovora na Facebooku, Melisa i Džojs su održale prvi sastanak licem u lice i dogovorile se da će rođenoj majci biti dozvoljeno da živi u kući usvojiteljke dok ne dođe njen očuh. Mlada Melisa, velikih i izražajnih crnih očiju, porijeklom sa ostrva Negros (u centru arhipelaga), na tečnom engleskom prepričava teškoće sa kojima se suočila prije nego što je upoznala Džojs, koja želi da usvoji dijete jer joj je rođeni sin, već odrastao i ove godine kreće na fakultet.

-Moj otac je umro od zloupotrebe droga, a moja majka je i dalje ovisna o kockanju i gubi čak i ono malo što zaradi. Kada sam zatrudnila, nije htjela da mi pomogne – tužno priča Melisa.

-Bivši dečko me napustio čim je saznao da sam trudna, a ja ne želim da abortiram (što je na Filipinima ilegalno – ne). Svoje dijete mogu da dam samo nekome ko to može da priušti i ko će da brine o njemu – dodaje ona.

Sama i očajna jer nije imala novca, Melisa je lako pronašla jednu od mnogih Facebook stranica na kojima se majke koje su rodile i usvojiteljice povezuju kako bi dovršile ilegalno usvajanje.

Prije nego što je upoznala Džojs, Melisa je pronašla drugu potencijalnu usvojiteljicu, otputovala u Manilu u februaru da je upozna i ugostila ju je ova „kandidatkinja“ da usvoji njenu nerođenu bebu, ali se situacija ubrzo pretvorila u noćnu moru.

-Ta žena me je zaključala u sobu bez vazduha. Ne da mi da izađem da me komšije ne vide – s obzirom na to da je svog dečka koji živi u inostranstvu lagala da je trudna sa njim.

-Svakog dana nisam jela ništa osim riže, rijetko je bilo šta drugo – priča Melisa.

Taman kada joj se zdravlje pogoršavalo, zbog loše ishrane i zagušljive vrućine u toj mračnoj prostoriji, Melisa je na drugoj Facebook stranici upoznala Džojs, uspjela da „pobjegne” iz zatočeništva i skloni se kod Džojs, koja joj je ponudila hranu i prijatne uslove za život.

Kada se beba, dječak, rodi, plan je bio da Džojs odnese bebu u Kancelariju za registraciju rođenih da se proglasi biološkom majkom, nakon čega bi Melisa mogla da se vrati u svoj rodni grad i ispoštuje usmeni dogovor koji je sklopila, da nikada više ne vidi svoje dijete.

Iako je filipinsko Odjeljenje za socijalna pitanja 2019. godine priznalo da „stotine hiljada“ ljudi ima falsifikovane izvode iz matične knjige rođenih, ne postoje podaci ili studije o ilegalnoj i tajnoj prodaji beba, koja se često obavlja preko društvenih mreža.

Filipinska vlada, kažnjava nezakonita usvojenja doživotnim zatvorom i novčanim kaznama do 84.000 eura, piše Agerpres. Inače, nezakonita usvojenja su u porastu na Filipinima. Prema informacijama do kojih je došao EFE, na ovom virtuelnom tržištu beba vrši se i trampa, kako bi se dobilo dete željenog spola: ako majka kupac odluči da umjesto dječaka želi djevojčicu, ona iznosi svoj slučaj na društvenim mrežama.

NOĆNA MORA MLADE MELISE KOJA JE PRISTALA DA PRODA DIJETE: Gospođo, to nije lutka, to je moja beba Express.

express.ba

drugi upravo čitaju