Njemačka ulaže 1,5 milijardi eura u zelenu energiju na Zapadnom Balkanu – Poslovni časopis

Koliko je važna pravedna energetska tranzicija na Zapadnom Balkanu možemo ilustrovati primjerom iz zvaničnih podataka Elektroprivrede BiH, prema kojima je skoro dvije trećine energije isporučene kupcima proizvedeno u termoelektranama.

Udio energije proizvedene hidroelektranama bio je 31,99%, vjetroelektrana 1,96%, ostalih izvora 1,57%, dok je udio termoelektrana bio značajnih 64,48%. Trenutni Renewable index za period 2017-2022. iznosi 20-25% što nije povoljno i ima značajan utjecaj na emisiju CO2.

Ovi pokazatelji, slični u svim zemljama Zapadnog Balkana, naglašavaju potrebu za hitnim promjenama koje će unaprijediti ekonomiju, zaštititi klimu i ispunjavanje ciljeva EU o klimatski neutralnom kontinentu.

Vlada Savezne Republike Njemačke je posvećena podršci energetskom sektoru Zapadnog Balkana kroz Regionalno klimatsko partnerstvo Njemačke i šest zemalja regije. Ovo partnerstvo će pružiti sredstva do 1,5 milijardi eura do 2030. godine za stabilizaciju sektora i ulaganja u zelenu energiju.

Veliki dio ovih sredstava će biti usmjeren prema Bosni i Hercegovini kako bi se podržala energetska tranzicija i stvorile nove mogućnosti za ekonomski rast i zapošljavanje. Investiranje u zelenu infrastrukturu je ključno za održivost domaćih kompanija i otvaranje novih tržišta.

“Elektroenergetske mreže su od vitalnog značaja za prelazak na obnovljive izvore energije tokom energetske tranzicije. Naša saradnja sa Zapadnim Balkanom ima za cilj upravo to – osnaživanje elektroenergetskog sektora za budući razvoj”, ističe Nicolas Heger, projektni menadžer GIZ-a.

Mogućnosti za proizvodnju čiste energije otvaraju se za njemačke kompanije koje žele poslovati u BiH, a ova saradnja će im omogućiti da iskoriste regionalni potencijal za energetsku efikasnost i obnovljive izvore.

njemačka ulaže 1,5 milijardi eura u zelenu energiju na zapadnom balkanu - poslovni časopis

Zajednička vizija budućnosti, podržana kroz Regionalno klimatsko partnerstvo, naglašava važnost saradnje u oblasti energetike i klime za unapređenje života svih građana regije i Evrope. Energetska tranzicija je ključna za očuvanje životne sredine, ekonomski razvoj i pristup tržištima EU.

“Zelena energija i energetska efikasnost su ključne za transformaciju regionalnog energetskog sektora. Radimo zajedno sa lokalnim vlastima, privatnim sektorom i građanima na ubrzanju zelene tranzicije i stvaranju energetske nezavisnosti zajednica”, naglašava Minela Isaković, stručnjakinja za energiju u GIZ-u.

Energetska održivost zemalja Zapadnog Balkana je od vitalnog značaja za ekonomiju i okoliš, te je podrška njihovoj tranziciji ključna za njihovo približavanje evropskim standardima. Njemačka vlada je posvećena podršci održivom razvoju šest zemalja regije i jačanju partnerstva kroz Berlinski proces.

Objava Njemačka ulaže 1,5 milijardi eura u zelenu energiju na Zapadnom Balkanu pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Izvor: ( / Javno.ba )

drugi upravo čitaju