Nikola Prce ljut na Ivicu Obrvana: Apsolutno loše i nepotrebno izvedeno

Legendarni bosanskohercegovački rukometaš, Nikola Prce, ne posustaje ni u dubokim veteranskim godinama (31. augusta puni 42) pa je treću sezonu zaredom na Kosovu osvojio duplu krunu sa svojim klubom Besa Famgas.

Trenutno je na odmoru do kraja kiča, a već je dogovorio priključiti se klubu početkom augusta jer će ostati u Besi i sljedeće takmičarske godine.

Treća dupla kruna

Protekla sezona je prošla uz novu dominaciju tima iz Peći.

– Očekivana dupla kruna bez nekih velikih problema. Dobili smo finalne serije uvjerljivo iako ove sezone nismo imali baš dugu, široku klupu. Ipak potvrdili smo da stvarno nemamo konkurencije na Kosovu iako su ove ostale ekipe koje su u sjeni nas i Prištine nešto više radile i pokušavale. Kastrioti je imao po nekoliko igrača iz Crne Gore i Makedonije. Ako budu nastavili tako ulagati mogla bi liga biti puno zanimljivija jer ovako je prilično jednosmjerna, osvrnuo se Nikola Prce u razgovoru za Dnevni list.

Svoje sposobnosti je najbolje demonstrirao u završnici prvenstva.

– Većinu sezone sam ulazio pomalo, a kad je trebalo povući na kraju da se to odradi kako treba, igrao samo gotovo po 60 minuta. Zadovoljan sam, zdravlje je dobro i nemam problema, pogotovo ne s koljenima, rekao je Prce, pomalo u šali nakon što je na posljednjem Evropskom prvenstvu bio izostavljen iz A tima BiH zbog navodnih problema s koljenom.

Tako je to barem predstavio selektor Obrvan, dok je sam Prce reagovao sa izjavom da nije povrijeđen.

Kad je u pitanju rukomet u Bosni i Hercegovini, teško je bilo što pričati jer se malo što i događa u progresivnom smislu.

– Kao da smo u nekoj rupi, kao da svi stoje u toj rupi i niko ne pokušava nikome pružiti ruku. Mislim da je jako nezgodna situacija sa svih strana, ušlo se u potpunu neizvjesnost. Stalno neke skupštine, upravni odbori, a osim nekih prepucavanja i uvreda između njih samih, nema nekih vijesti. Od Evropskog prvenstva se ništa pozitivno nije dogodilo, bar neki mali korak, komentarisao je Prce.

Nepreboljena mu je boljka način na koji je selektor Ivica Obrvan raskomadao iskusni tim kojeg je godinama vodio kao kapiten Zmajeva.

– Apsolutno loše i nepotrebno izvedeno. Čak i da imamo taj kapacitet, teško je uvesti toliko novih igrača u jedan tim, a ne reprezentaciju. Mislim da nije bilo potrebe i to je ono što je meni zasmetalo. Mnogi od nas ne bi tu bili od ranije da su se pojavili klinci koji mogu, ali njih nema. Mi možemo trpjeti jednog ili dvojicu mladih igrača, ali ne novih devet u timu koji traži rezultat. Po meni je to bilo traženje rezultatskog alibija. Onda sad dođe Grčka, pa nas razvali, a ne samo dobije. Koja je prosječna ekipa, ma što ko mislio o toj Grčkoj. To je ekipa koju bi mi prije godinu dana dobili na šetanje. Njihov glavni igrač je igrao samnom na Kosovu i dobar je rukometaš, ali ništa posebno ili izvanzemaljsko. Ako ništa, nas je krasila borbenost, dok su Grci lagano dolazili do gola, zaključio je Nikola Prce.

Zamjerke Obrvanu

Prce je posebno zamjerio Ivici Obrvanu lutanje s vizijom oko sastava A tima BiH.

– Mislim da je Obrvan napravio najveću grešku pomlađivanjem ekipe. Ne možete reći ''novinari hoće mlade'', pa igraju mladi i onda ''novinari hoće stare''. Trener valjda bira i odlučuje. Nismo morali ostati bez nekoliko odličnih iskusnih igrača koji i sad mogu dosta napraviti i dati. Sve je to moglo puno drugačije, smatra Prce.

Ne želim da me izbrišu ''no name'' likovi

Kakav je način sastavljanja Upravnog odbora Rukometnog saveza najbolje pokazuje činjenica da mu primiče malo ko od istinskih rukometnih legendi. Slično je i sa Prcinim eventualnim i potenciranim angažmanom u RS-u BiH.

– Bili su neki kontakti za sportskog direktora, ali s ovakvom situacijom u Savezu i načinom rada, mislim da nema šanse. Na ovaj način apsolutno ne. To je neka rupa kojoj ne vidim dna. Ne vidim da je neko u posljednjih godinu dana nešto pozitivno napravio. Ako vidim neki pomak, uključio bih se. Mislim da bi tako bilo ko od ovih igrača koji su završili reprezentativnu karijeru, svi se vide tu i žele pomoći, ali u ovakvom Savezu je jako teško imati neku funkciju da ti možeš pomoći i da samostalno nešto uradiš jer je tu ''milion'' nekih ljudi koji nešto odlučuju i na kraju ne odlučuješ ništa. Navest ću primjer Toromanovića koji je bio samo nekoliko mjeseci kao veliko ime našeg rukometa, koji je puno dao za bh. rukomet, a potrošen je u par mjeseci. To je ispalo ponižavanje igrača. Ne želim da mi se dogodi da me neki ''no name'' likovi izbrišu za nekoliko mjeseci. Ako bude nešto bolje i nađemo zajednički jezik, mislim da bi mnogi od nas bivših igrača htjeli priključiti se i dali bi sigurno više nego neki pojedinci koji tu jesu sad, izjavio je Prce.

sport1.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju