Niko Jerkić bira između reprezentacija Hrvatske i Njemačke

Mladi Košarkaš njemačkog Ulma, Niko Jerkić (rođen 13. 9. 2007. godine) je sa svojih 15 godina došao u poziciju da odlučuje o tome za koju će U-16 omladinsku reprezentaciju igrati jer ima pravo nastupati za Hrvatsku i Njemačku.

Niko Jerkić je u stvari porijeklom iz Čapljine, odakle je njegov otac Dario, inače nekadašnji Košarkaš Čapljine, Cibone, Bayera, Dubrovnika, Brotnja, Bamberga, a kasnije i trenera nekoliko njemačkih klubova. Ipak Niko nema upravo bh. državljanstvo, tako da je to jedina reprezentacija za koju nema dvojbi jer nema pravo nastupa. Po ocu ima pravo nastupa za Hrvatsku. Majka mu je Njemica Julia, te po rođenju u Ulmu ima državljanstvo Njemačke i pravo nastupa za ovaj reprezentativni tim.

Da je odličan talent i potencijal dokazao je kroz JBBL omladinsku ligu u Njemačkoj gdje postiže u prosjeku skoro 30 poena po utakmici igrajući na poziciji krila, jednako kao i njegov otac tijekom igračke karijere.

Košarku je počeo trenirati u Elchingenu sa 7 godina, da bi godinu i pol kasnije prešao u Ulm, u čijem pomlatku i dalje razvija svoje potencijale.

Niko Jerkić bira između reprezentacija Hrvatske i Njemačke

Oca, Darija Jerkića, smo zamolili kao trenera da pokuša dati komentar o kojoj razini se radi.

 – Ne bih se usudio kao otac jer bi moglo biti subjektivno. Treba sačekati da vidimo kako će se razviti jer mu je tek 15 godina. Zasad ide svojim tijekom pa vidjet ćemo koju će razinu dostići. To se ne usudim govoriti. I dalje je najbitnije da njemu na prvom mjestu bude škola pa onda Košarka, rekao je Dario Jerkić.

Niko Jerkić će odluku o tome za koju će reprezentaciju igrati trebati donijeti negdje do mjeseca lipnja jer se u kolovozu igra Europsko U-16 Košarkaško prvenstvo u Skopju (Sjeverna Makedonija), a tamo bi se trebao naći u majici jedne od ovih selekcija.

Ususret toj odluci on je dobio poziv za U-16 selekcije Njemačke i Hrvatske za koju je i odigrao dvije prijateljske utakmice protiv Slovenije na pripremnom, memorijalnom turniru „Krešimir Ćosić“. U meču gdje je dobio 27 minuta na parketu postigao je 17 poena uz 6 skokova i 2 asistencije.

 – Ovo je bio pripremni turnir i on još nije ništa odlučio po pitanju reprezentacije za koju će ubuduće nastupati, kazao je njegov otac Dario Jerkić.

Vezan za Čeljevo

Dario Jerkić je iz Čeljeva kod Čapljine, a tamo danas često na odmor dolazi i Niko Jerkić kako bi provodio vrijeme s rodbinom. U tom periodu treninge obavlja s Košarkašima Čapljine.

 – Dosta je vezan za naš kraj iako tu nije rođen, kaže Dario Jerkić.

Slobodan trener

Kad je u pitanju Košarkaški angažman Darija Jerkića on je slobodan trener već godinu dana, a prije toga je vodio drugoligaša iz Elchigena. Inače je proglašavan već dva puta za najboljeg trenera u Drugoj ligi Njemačke (2010. i 2018. godine).

Piše: Ersan Bijedić

desk@dnevni-list.ba

The post Niko Jerkić bira između reprezentacija Hrvatske i Njemačke appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju