25 C
Sarajevo
Pet, 08, 22

Nikad nije kasno: 7 najboljih biznisa koje možete započeti nakon 60. godine

Pokretanje posla nakon 60. rođendana sasvim je izvedivo. Godine mogu dati brojne prednosti, uključujući iskustvo i mudrost.

Donosimo 9 poslova koje možete samostalno pokrenuti i nakon penzije i obezbijediti sebi novac za lakšu “plovidbu” zrelih dana.

1. Savjetovanje (konsalting)

Savjetovanje je omiljena poslovna aktivnost među penzionisanima. Za početak, savjetovanje je savršeno za izradu vlastitog modela poslovanja i zarade. Nakon decenija razvijanja stručnosti u karijeri, zašto to ne iskoristiti?

Mark Volfsfeld je polupenzionisani IT konsultant koji živi u SAD-u. Nakon godina rada u svom poslu s punim radnim vremenom, odlučio je da smanji broj radnih sati umjesto da se potpuno penzioniše.

-

“Radim po rasporedu, ali uvijek sam dežuran za svoje klijente. Ako im je potrebno ažuriranje softvera ili postoji problem s mrežom, tu sam u tren oka. To mi daje priliku da ostanem aktivan i ostvarim dodatni prihod bez puno stresa”, kaže Mark.

On nije jedini u svojoj želji za fleksibilnim radnim vremenom. Prema statistici rada American Economic Journala, 60% Amerikanaca u svojim 60-ima ili 70-ima vratilo bi se na posao da su imali fleksibilniji raspored. Savjetovanje nudi priliku da učinite upravo to.

Konsalting je odlična prilika i za mnoge naučne radnike. Penzionisani stručnjaci u finansijama, pravu, menadžmentu, ljudskim resursima, marketingu i medicini imaju mnoga vrata otvorena u toj djelatnosti.

2. Izrada i prodaja rukotvorina

Penzioneri se često bave hobijem kako bi ispunili vrijeme i vrlo brzo uvide da je to odličan način za dodatnu zaradu.

Uspon Etsyja pokazao je da rukotvorine mogu biti veliki posao. Mnoge vrste rukotvorina dobro se prodaju, uključujući uređenje doma, nakit, umjetnost, igračke, lutke, vez i jorgane.

Cijena potrebnog repromaterijala uglavnom je prilično niska, što čini dobru profitnu maržu od prodatih proizvoda. Glavna investicija je vrijeme, kreativnost i stručnost u njihovoj izradi. Ako ste dovoljno “lukavi” da sve ovo spakujete u vlastiti proizvod i uspješno ga promovišete, ovo može biti idealna mala kompanija za vas.

Predmeti se mogu prodavati na tržnici, buvljaku, festivalu ili maloj trgovini. Ako vam je ugodno prodavati online, možete otvoriti Etsy trgovinu ili prodavati na Facebook Marketplace ili Craigslist.

  Ekonomski rast u BiH u ovoj godini pašće na 2,4 posto - Business Magazine

Svoju kompaniju možete oglašavati na događajima koji promovišu rukotvorine i slične hobije ili putem društvenih medija.

Nije vam potrebna web stranica ili grafički dizajner da biste bili efikasno prisutni na internetu. To je zato što vam društvene mreže poput Instagrama i Pinteresta omogućuju privlačenje velike pažnje na vizualno privlačne proizvode koje sami napravite.

Ista poslovna ideja odnosi se na bilo koju vrstu zanatskog rada: stolariju, obradu metala, dizajn odjeće, pečenje kolača ili bilo što drugo što se može napraviti kod kuće.

Robert Mauk je penzionisani učitelj iz Kalifornije, koji se bavi obradom drveta. “Previše mojih kolega, penzionisanih učitelja ne ostane aktivno tokom mirovine, i kao rezultat toga, kvalitet njihovih života često brzo opada, a meni nije ugodno što nisam produktivan i kreativan”, kazao je.

“Uvijek sam volio da radim s drvetom kao medijem za svoja umjetnička djela, kroz zanat i namještaj. Radio sam s tatom kad sam bio mlad i mislim da je to podstaklo moje zanimanje za rad s drvetom,” nastavio je.

“Prestao sam da radim na velikim poslovima preuređenja kuhinje i kupatila. Sada sam se koncentrisao na drvene skulpture, tokarenje drva i projekte namještaja tako da nema penjanja po tavanima i spuštanja u prostore za puzanje”, dodao je.

3. Šetanje psa

Šetanje pasa savršena je ideja za mali posao za ljubitelje životinja. Posjedovanje kućnih ljubimaca povećalo se tokom prošle decenije, a očekuje se da će se još više rasti. Analitičari Morgan Stanleya očekuju da će se industrija kućnih ljubimaca gotovo utrostručiti tokom sljedećih 10 godina.

To znači da postoji sve veća potražnja za proizvodima i uslugama vezanim uz životinje, uključujući šišanje pasa, dnevnu pomoć za pse, uključujući i šetanje,

Šetanje pasa odličan je način da izađete vani i vježbate. Međutim, ako se posao proširi.

  NIGDJE NIJE SMJELA BEZ MUŽA, SVEKAR JE STALNO PROVJERAVAO, A SVEKRVI SKIDALA ŽULJEVE: ISPLIVALI DETALJI O ODNOSIMA U PORODICI MARJANOVIĆ

Prema TimeToPet.com, šetači pasa u Americi obično naplaćuju između 19 i 29 dolara za 30-minutnu šetnju. Ako šetate više pasa u isto vrijeme, zarada po satu znatno raste. Naravno, stopa varira zavisno od lokacije i drugih faktora.

Kao što je prije spomenuto, druge srodne usluge uključuju vrtić za pse i šišanje. Ako volite da se brinete o životinjama, postoji nekoliko različitih smjerova u kojima možete krenuti u poslu.

Imajte na umu da ne morate samo pružati korisničku podršku životinjama, već i njihovim vlasnicima.

4. Uzgajanje i prodavaja biljaka

Vrtlarstvo je dugo bio omiljeni penzionerski hobi. Zašto svoju ljubav prema biljkama ne pretvorite u dodatni prihod?

Mnogim ljudima je teško uzgajati biljke iz sjemena. Zato su spremni da plate već uzgojene biljke.

Ako vam je ugodno kad stranci dolaze u vaš dom, to može biti 100% posao od kuće. Biljke možete uzgajati u loncima u svom dvorištu, stakleniku ili terasi i prodavati ih direktno kupcima. Ili, ako bi to radije radili van svog doma, unajmite trgovinu ili nađite drugi prostor.

Male biljke imaju često dobre cijene, a vaši su troškovi ograničeni na vodu, prljavštinu i neke posude.

Mnogi vrtlari zarađuju dodatni novac prodajom viškova plodova i cvijeća. To je takođe sjajan način da od hobiste postanete preduzetnik.

5. Usluge upravljanja selidbom

RetiredBrains anketirao je svoje čitaoce o tome koje su poslove pokrenuli u penziji, a neke varijacije “move managera” (usluge seljenja) pojavile su se više puta.

Ovo je usluga koja uključuje pomoć ljudima pri selidbi. Posao fizičkog podizanja i dalje obavlja kompanija zaduđžena za to, ali menadžer selidbe organizuje cijeli proces.

Prema tim pružaocima usluga, starijim osobama i preopterećene mlade porodice potrebna je pomoć u upravljanju pojedinostima procesa selidbe i spremni su da za to plate.

To često uključuje čišćenje garaža, pakovanje, označavanje stvari, organizovanje i planiranje raznih dijelova selidbe. Dio toga bi mogao uključivati ​​usluge preseljenja starijih osoba, koje pomažu starijim osobama da pronađu pouzdan i pristupačan dom za penzionere.

  Vlada BPK: Za podršku razvoju obrta i malih preduzeća 300.000 KM - Business Magazine

Mnoge su kuće pune starih stvari i neiskorištenih stvari. Veliki dio usluge upravljanja selidbom uključuje prodaju, bacanje ili doniranje neželjenih predmeta.

Nakon što je klijent u svom novom domu, raspakovanje i organizovanje svega takođe zahtijeva posao.

6. Akademsko podučavanje/privatni časovi

Podučavanje je izvrstan posao za ljude koji vole djecu i tinejdžere. Penzionisani učitelji smatraju da je podučavanje izvrstan način za ostvarivanje dodatnog prihoda tokom penzije, bez stresa vezanog uz vođenje razreda i administraciju škole.

Prema Tutors.com, prosječne cijene podučavanja prilično variraju. Mogu varirati od 25 do 80 dolara po satu, zavisno od lokacije, vrsti podučavanja i drugim faktorima.

Kod nas, cijene privatnih časova počinju već od 15 eura.

Tradicionalno, privatni učitelji obično posjećuju učenike u njihovim domovima ili na drugim mjestima po izboru roditelja. Međutim, online podučavanje postalo je popularnije posljednjih godina, a centri za podučavanje su još jedna opcija.

Priprema ispita i druge standardizovane testove posebno je područje velike potražnje, koje može zahtijevati više cijene za nastavnike koji su dobro upućeni u to.

7. Pisanje

Pisanje je plaćena aktivnost koja se može dobro obavljati u bilo kojoj dobi. Postoje različiti načini da budete plaćeni kao pisac.

Poslovne ideje za pisanje uključuju slobodan rad za publikacije i kompanije (copy), samoizdavanje knjiga, blogove,
ghostwriting u ime drugih, tehničko pisanje.

Investitor, Entrepreneur, foto: Honest Paws on Unsplash

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa